
Ritplatta bäst i test 2023 – 5 bästa modellerna
- Senast uppdaterad: juni 1, 2023
Ifall du tycker om att skissa analogt men vill testa på digitalt skapande är det en ritplatta du behöver. På en ritplatta skissar man med en elektrisk penna och får sedan upp det som ritas direkt i datorn
Det finns ritplattor med skärm, utan skärm och dem som går att använda utan att behöva koppla in den till en dator vilket gör att man även kan rita på bussen, i parken eller på balkongen. Här nedan listar vi dem 5 bästa modellerna man kan köpa idag oavsett vilken budget man har eller vad för typ av modell man är ute efter.
Ritplatta bäst i test 2023:

Wacom Intuos Pro Large
Bästa valet - ritplatta utan skärm
- 430 x 287 cm pappersliknande platta
- 8192 st tryckpunkter
- Går att koppla via BlueTooth

Onyx Boox Note Air 2 10,3"
Bärbar ritplatta
- Krävs ingen dator
- 7 dagars batteritid
- Skärm som är skonsam mot ögonen
1. Wacom One 13,3"

Digital ritplatta nybörjare bäst i test
Väldigt prisvärd och smidig platta med fin skärm som har en skön pappersliknande struktur samt en penna med över 4000 tryckpunkter.
- HD-skärm lika stor som ett A4:a
- Bra struktur på skärmen
- Penna kräver inga batterier
Wacom One är en riktigt kvalitetsprodukt till bra (!) pris som är skapad för dem som vill rita digital med en känsla som påminner mycket om hur det känns att jobba med penna och papper. Med en snabb och högupplöst skärm som har en lite skrovlig yta är det även väldigt enkelt att gå från analogt till digitalt ritande genom One, detta till skillnad från att använda en klassisk ritplatta som inte har någon skärm där tröskeln från analogt till digitalt blir mer påtaglig.
Wacom är ett världsledande företag inom teknik som används professionellt av människor som jobbar med kreativitet digitalt, exempelvis fotografer och illustratörer. Deras ritplattor har hyllats av såväl kritiker som användare världen över och modellen One är gjord för att även dem som inte har så starka ekonomiska muskler ska kunna skapa i riktigt hög kvalitet.
Fantastisk skärm som är lagom stor för de flesta
HD-skärmen på 13,3 tum har en väldigt fin känsla tack vare den höga bildupplösningen och över 4000 stycken tryckpunkter som gör att man kan rita väldigt noggrant och kontrollerat. Vi gillar hur färgerna visas och så länge man inte är ett riktigt kräset proffs kommer man tycka den är fantastisk. Enda punkterna den brister på om man jämför med en skärm hos en modell i det övre prisskiktet är att kontrasten är något sämre samt att mörka partier inte blir lika intensiva.
Själva tekniken är AHVA och på den A4-stora skärmen ritar du med den medföljande trådlösa pennan drivs utan batteri eftersom den får sin el via kontakt med skärm. Den fungerar att skissa med ända upp till en 60-gradig lutning vilket gör att du kan rita med ganska rejäl vinkel på handen. Skärmen har en sträv yta så när du drar med pennan får du ett härligt motstånd och även ett skrapande ljud likt när man har ett papper som underlag.
Genomtänkt och minimalistisk design
Det yttre är självfallet viktigt som med alla prylar, och här menar vi inte enbart att plattan ska vara snygg utan också att den ska vara användarvänlig. Båda dessa saker har man lyckats kombinera och vi börjar med den första – utseendet!
Som du ser på bilden så har man varit ganska sparsam när det gäller det yttre. Målbilden har förmodligen varit att dra så lite uppmärksamhet till sig för att på så vis smälta in bra, en inställning som vi verkligen uppskattar på den här typen av produkter som bara ska vara där och leverera.
Skärmen är omringad av en diskret ram som gör att man kan luta sina händer mot plattan utan att komma åt själva bilden. Baksidan är vit och på ena långsidan hittar du laddaruttag. Längst upp sitter det istället en hållare för pennan.
Vad gäller funktionen så är den genomtänkt. På baksidan har du ben som går att fälla ut för att få 14 graders vinkel på skärmen. Det sitter även hållare med tre stycken uddar i så att du kan byta storlek efter behov. Uddarna gömmer sig bakom ett av benen och får därför bra skydd. En detalj som vi hade önskat är räfflad baksida för ännu bättre grepp, men man kan inte få allt!
Snabba svarstider och snabb installation
Skärmen upplevs riktigt rapp och det finns ingen fördröjning från det att du gör ditt drag till det att det visas på skärmen. Eftersom svarstiderna är så pass snabba blir känslan ytterligare mer naturlig.
Vad gäller själva uppkopplingen till datorn så är även den snabb. Du kopplar ihop plattan med datorn via två stycken medföljande kablar (USB A och HDMI) och installerar drivrutinerna genom att klicka igenom det som kommer upp på skärmen. Därefter är datorn och plattan kompisar och du måste inte göra mer än att koppla in plattan för att den ska fungera i ditt program. Apropå program så kan vi extra varmt rekommendera att arbeta med Adobe Photoshop eftersom dem synkar väldigt bra med Wacoms produkter överlag.
Mått, vikt och specifikationer
13-tummaren är 225x357x14,6 mm stor och väger 1000 gram vilket får anses vara bra för en modell fullpackad med så här mycket bra teknik. Skärmen är 1920×1080 pixlar och plattan fungerar både med Mac, Windows och android.
För att sammanfatta så är One en väldigt prisvärd och smidig ritplatta som har en väldigt fin och lagom stor skärm, en vikt som gör att man kan ta med den i datorväskan samt ben för en ergonomisk vinkel. Du bör köpa den ifall du är på jakt efter en smidig kvalitetsmodell till rimligt pris, men ifall du vill ha en stor skärm att arbeta på eller en ritplatta utan skärm så bör du kolla in någon annan modell.
2. Wacom Cintiq 16 15,6 "

Ritplatta med skärm bäst i test
Djupa färger, 8192 stycken bildpunkter, stor skärm och stödben gör den här modellen väldigt bred och användbar för många skapare.
- Penna ingår
- Balanserad HD-skärm
- Går att rita 3D
Wacom Cintiq på 15,6 ” är den bästa ritplattan med skärm som du kan köpa idag. Dess stora högupplösta display har riktigt skarp och djup färgåtergivning där man verkligen får en rättvis bild av det man ritar redan i realtid.
Detta är en modell som trots riktigt bra funktioner och en skärm som fängslar säljs till ett enormt konkurrenskraftigt pris som är lockande för alla som är seriösa med sitt digitala skapande, oavsett om det är kommersiellt eller en ren hobby.
HD-skärm med mer än 8000 tryckpunkter och möjlighet att skissa 3D
Skärmen är verkligen att hurra för. Trots att den inte är i 4k så är balansen i färgerna och djupet i bilden riktigt bra. Nyanser får bra rättvisa vilket innebär att du kan välja rätt färg redan innan renderingen och på så vis slippa en massa tid.
Dem 8192 stycken unika tryckpunkter som finns på skärmen gör att dina rörelser blir otroligt exakta och att du kan vara noggrann ner på detaljnivå. Eftersom ytan är behandlad med en film som gör den lite skrovlig, eller att den får lite struktur, så är känslan när man för pennan över skärmen nästan läskigt lik penna på papper-känslan.
Själva skärmen är en LCD-skärm som har ställbar ljusstyrka. På den ritar du med den lätta och finkänsliga pennan Pro 2 som också är utvecklad och tillverkad av Wacom, en penna som för övrigt säljer väldigt bra styckvis också eftersom den har en sådan skön känsla. En sak vi gillar skarpt är att den inte behöver något batteri som ska bytas eller laddas utan den drivs istället på kontakten med skärmen där den tar upp svaga elektriska signaler.
Den som vill lära sig eller som redan kan 3D-skissa kommer glädjas av att man kan rita i 3D på Wacom Cintiq ifall man köper en 3D-penna. Även om 3D inte är aktuellt för dig nu så är det ett stort plus att möjlighet finns där ifall du skulle vilja börja med det en vacker dag.
Väldigt prisvärt att få med penna
Som vi sade inledningsvis får man med en Wacom Pencil Pro 2 i köpet, något som är väldigt prisvärt om man jämför med exempelvis Apple där deras iPad Pro kostar mer än den här ritplattan trots att iPaden kommer utan penna. Wacom är dessutom skönare att skissa på. Med detta vill vi ha sagt att man verkligen får mycket för vad man betalar vad gäller Wacoms 15-tummare vilket är anledningen till att vi tycker den är så pass prisvärd.
Inställningsmöjligheter och design
Du kan göra en rad olika inställningar för att få skärmen att passa dig och dina preferenser bättre. Det går exempelvis att ändra kontrast, ljusstyrka och värme / kyla i skärmen. Att kunna ändra till varmare och mjukare toner är perfekt om man sitter uppe och skissar till sent på kvällen men man måste komma ihåg och vara medveten om hur färgerna skiljer sig i varmt och kallt för att inte sedan vakna upp dagen efter, slå på kallt ljus och inse att paletten inte alls ser ut som man trodde.
Vi tycker att ljusstyrkan är tillräcklig och man ser skärmen bra både i en upplyst studio och i direkt solljus. Vad gäller designen så kör Wacom vidare på sitt minimalistiska yttre. Det finns enbart en enda knapp och den är för på och av, något som gör att risken för en feltryckning under tiden du sitter och ritar är väldigt låg eftersom det inte riktigt finnis något att trycka fel på.
På baksidan finns det två stycken stödben som gör att du kan ställa plattan med lite vinkel (18 grader) för att på så vis få lite bättre ergonomi. Man kan även ha den liggande rakt upp- och ner på bordet eller ha den i handflatan eller knät. Återigen så saknar vi en räfflad baksida litegrann eftersom det ger en sådan bra greppvänlighet, men detta är en smaksak och många tycker det är skönt med en slät baksida.
I klassisk Wacom-anda så finns det ett fack på baksidan där det förvaras tre extra spetsar till pennan som är av olika storlek för att man på så vis ska kunna rita mer detaljerat om man vill det, eller få en större udd ifall det är att föredra.
På ena kortsidan så sitter det en hållare för pennan så att du kan hålla koll på den. Vi föredrar att ha pennhållaren i sidan och tack vare att skärmen är stor så passar det väldigt bra här.
Går att använda datorn via skärmen samt mått och vikt
Något som vi tycker om är att din dator speglar sig direkt i plattan vilket gör att man kan öppna alla program utan att behöva titta på datorskärmen. Enkelt och smidigt tycker vi. Precis som modellen vi tipsade om innan så kopplar man ihop via HDMI och USB A. Sladdarna är på 1,2 meter vilket vissa kanske tycker är i vissa laget, vi tycker i alla fall det, men man vänjer sig att jobba nära datorn.
Hur stor är själva plattan då? Den har måtten 422x285x10 mm och vikten 1,9 kg vilket gör den lite klumpigare att bära runt mellan olika platser, något som gör att den lämpar sig bäst ståendes i en studio eller på ett kontor.
Sammanfattningsvis
För att summera Cintiq så är detta en lysande modell för dig som vill börja skissa digitalt på en ganska stor skärm som återger färger väldigt vackert men som ändå har ett humant pris. Du bör verkligen överväga att införskaffa denna modell om du vill ha en kompetent ritplatta med skärm till ett humant pris. Vill du inte ha en ritplatta med skärm eller har en snäv budget så rekommenderar vi att kika vidare på en annan modell.
3. Wacom Intuos Pro Large

Bästa ritplatta till dator
Stor, tunn, ergonomisk och finkänslig ritplatta som ger ett riktigt fint resultat till marknadens bästa pris kontra kvalitet.
- 31,1x21,6 cm rityta
- Går att koppla via Bluetooth
- Följer med högkvalitativ penna
Återigen så blir det en produkt från Wacom som utmärker sig som extra bra bland plattor för digitalt skapande. Intuos är en platta utan skärm, så du skissar med handen samtidigt som du kollar på din dator, något som kräver koordination mellan händer och öga.
Det krävs lite träning innan man kommer in i hur tekniken fungerar men när man väl gör det så är det många som tycker att det är skönare att rita utan skärm än med. Detta har gjort det vanligast att köra en sådan här typ av modell utan skärm bland proffsen som har illustration som arbete.
Går att koppla upp sig trådlöst
Nästan alla ritplattor med skärm idag kopplas upp mot din dator genom HDMI- och USB-A-kablar, men Intuos går istället att koppla upp via Bluetooth vilket skapar många härliga möjligheter, exempelvis att spegla datorn mot en TV och sedan sitta i soffan och skissa på en enormt duk istället för på den lilla datorskärmen.
Blåtandsuppkopplingen fungerar även väldigt smärtfritt och det finns inga märkbara fördröjningar mellan det att du drar på plattan och får ett penseldrag på skärmen. Uppkopplingen är även stabil.
Ifall du vill köra via USB-sladd så går det att också bra. Man får med en två meter lång sladd som du kopplar in i datorn. Det är även denna sladd du laddar plattan med ifall du kör trådlöst.
Riktigt bra penna
Just pennan är verkligen något som vi vill lyfta fram lite extra. Här har Wacom lagt ner riktigt mycket kärlek och det märks verkligen på den papperslika känslan när man rör pennan mot plattan, på den låga vikten och på att det inte krävs något batteri.
Pennan i kombination med 8192 stycken unika tryckpunkter gör även att man kan vara otroligt detaljerad. Med 5080 LPI får man även en väldigt fin bild vid utskrift. LPI är hur många små linjer som bilden delas upp i, där desto fler inviduella linjer innebär en mer detaljerad bild när man skriver ut den. Läs mer om vad LPI är hos Fotosidan som beskriver det utförligt på ett begripligt sätt.
Något mer som vi tycker om med pennan är att den ingår och att man inte har snålat in utan istället skickat med en riktigt bra modell som drar fram det bästa ur plattan. Även om du är ett riktigt proffs kommer du trivas med pennan man får med och eftersom man kan byta udd på den så kommer det ta lång tid innan man måste införskaffa sig en ny av slitageskäl.
Design med smarta knappar
Intuos är en plastig fyrkant, så är det och det märks snabbt både på känslan och utseendet. Detta är dock inte något problem, tvärt om faktiskt. För även om det för de flesta förmodligen skulle kännas mer kvalitativt om plattan var gjort i aluminium eller annat material hade det adderat onödigt mycket vikt samt gjort den ännu dyrare.
På ena sidan av plattan sitter det ett gäng knappar som man själv bestämmer vad de ska göra. Om du vill ha en knapp för att snabbt kunna spara, byta till suddgummit eller något annat är alltså upp till dig vilket vi tycker är enorm användbart eftersom alla använder olika funktioner olika mycket.
Går att ändra strukturen
Original så kommer Intuos med en ganska sträv känsla för att det ska påminna mycket om att skriva på papper, men om man istället föredrar en blank yta så kan man köpa till en film att lägga på vilket gör att det blir som att rita på exempelvis en iPad med en Apple Pencil.
Kompatibilitet, mått och rita i vinkel
Du kan koppla ritplattan till både PC och Mac så kompatibiliteten är bra. Tack vare smidiga mått kan du även lägga ner dig Intuos i väskan och ta med mellan exempelvis jobb och hem. Man ska dock komma ihåg att ritytan är stor, men för att vara så stor så är helheten lätt att ta med tack vare låg vikt och tunnhet.
Bredden är 43 cm, höjden 28,7 cm och tjockleken 0,7 cm. Vikten ligger på 1,3 kg. Man har även en två års garanti och det går att rita oavsett om man är vänster- eller högerhänt eftersom man kan vrida på plattan och ha funktionsknapparna åt båda håll.
Det hänger också med ett pennställ som man har vid sidan av ståendes på bordet. I stället gömmer det sig även extra uddar som man kan byta till för att få en annan känsla mot plattan. Ifall dit ritprogram stödjer det kan du även rita med en vinkel på plattan för att komma åt bättre eller få skuggiga / lättare drag som inte är lika intensiva.
Sammanfattningsvis
För att summera så är detta ett grymt val för dig som ritar mycket och vill få en väldigt hög kvalitet på det du skissar. Intuos passar såväl hobbyritare som professionella skapare och den går att koppla upp trådlöst mot datorn. Ifall du vill skissa med mycket fina detaljer samt lära dig använda en ritplatta utan skärm så är det här det bästa valet du kan göra sett till kvalitet och pris.
Tycker du istället det verkar krångligt att skissa utan en skärm eller vill ha något lite mindre och mer bärbart så finns det modeller som passar dig bättre.
4. Onyx Boox Note Air 2 10,3"

Ritplatta utan dator
Modellen för dig som vill kunna skissa vart du än är på en smidig enhet som känns som papper. OBS: endast svartvitt.
- Upp till en veckas batteritid
- E-bläck som är skonsamt mot ögonen
- HD-skärm
Om du vill kunna skissa vart du än är så är det en ritplatta som fungerar utan dator du ska ha. Det finns inte jättemånga modeller att välja mellan och bland vad som finns så sticker Onyx Boox ut ur mängden. Den har en batteritid som håller i flera dagar, en skärm som är skonsam mot ögonen eftersom den drivs av e-bläck samt väger lite och har ett eget internt minne.
Mest papperslika skärmen
Du kanske har hört om uppfinningen läsplatta? Det är en bärbar digital enhet för läsning som har en skärm väldigt lik papper. Tekniken i ritplattors skärmar heter e-bläck och de framkallar en bild som sedan kan ligga kvar utan att behöva konstant ström. Detta gör att bilden liknar ett papper med eftersom den inte är digital när den väl är framkallad.
Ifall du ritar mycket digitalt så kanske du har upplevt att du får ont i ögonen efter att ha suttit och koncentrerat dig mycket. När du kollar på en e-bläckskärm så behöver du dock inte oroa dig för att få ont eftersom du inte exponeras för något blått ljus alls utan istället kollar som på ett papper.
Eftersom den här ritplattan har just e-bläck som skärm så behöver du inte oroa dig för att få ont även om du sitter länge. Av alla modeller du kan köpa idag så är det Onyx Boox skärm som är mest lik papper sett till tekniken eftersom den inte aktiv behöver el för att synas.
Skön att rita på – överallt
Du kan rita, skissa och skriva på Onyx Boox vart du än befinner dig tack vare att plattan har en egen processor, RAM-minne, lagringsminne och tillgång till WiFi. På Onyx Book kan du ladda hem appar från Google Play och sedan rita direkt i. Det finns dock två detaljer att tänka på. Den första är att du inte kan arbeta med så tunga program som Adobe Photoshop eftersom processorn inte är lika stark som en dators.
Den andra är att du bara kan skissa i svartvitt, något som gör att Onyx Boox inte passar digitala kreatörer som vill göra sitt slutverk utan snarare lämpar sig bar för den som vill skissa lite idéer som man kan utveckla när man kommer hem igen.
Vi tycker exempelvis det var skönt att kunna döda lite tid på bussen eller ta med plattan till stranden och ligga där och skissa digitalt för att öva på olika saker eller bara för att stimulera sin kreativitet.
Storleken är 229x195x5,8 mm och vikten ligger på 420 gram, något som gör Onyx Boox extremt smidig att packa ner i väskan och ta med sig vart man än går. Något som gör det ännu bättre är den långa batteritiden…
Förstklassigt batteri och tillräckligt med utrymme
Vi måste prata lite om batteritiden eftersom den är så otroligt bra. Eftersom plattan inte aktivt måste lysas upp så dras det knappt någon el att skissa på skärmen vilket innebär att det kan gå dagar och upp till en vecka av dagligt skissande innan man måste ladda igen. Det är inte enbart platta som drar lite el utan batteriet är dessutom starkt och ligger på 3000 mAh.
Det inbyggda utrymmet ligger på 64 GB vilket man kommer ganska långt på. När lagringen tillslut börjar sina kan du ladda över skisserna till någon molntjänst eftersom du har tillgång till WiFi. Vi tycker man bör komplettera med en molntjänst eftersom man annars kommer behöva börja radera skisser förr eller senarea för att frigöra utrymme.
HD-upplösning och möjlighet att skissa med varmt ljus i mörker
Bilden har 1872 x 1404 pixlar och 227 i PPI (pixlar per tum) vilket innebär att du får bra detaljer på dina skisser både i realtid när du gör dem och i efterhand när du laddar över dem. Tack vare att skärmen ligger på 10,3 tum har man även en bra möjlighet att zooma in för att få bättre detaljer.
Vi sade tidigare att skärmen inte kräver något batteri för att lysa, något som också innebär att du ser den bättre ju ljusare du har i rummet. Om du vill sitta och skissa i dovt ljus eller kanske i ett helt släckt rum så går det dock bra eftersom det finns in inbyggd bakgrundsbelysning. Du kan skifta den i styrka och om den ska lysa varmt eller kallt vilket är skönt då man kan jobba sent in på kvällen utan att för den delen påverka sin sömn med blått och kallt ljus.
Reptåligt glas, penna och gravitationssensor
Glaset är ett så kallat Carta-glas vilket innebär att det tål repor bra, så enligt oss behöver man inget fodral till för att skydda glaset utan det går att lägga ner sin Onyx Boox i väskan direkt.
Du får med en penna att skriva och skissa med. Pennan är inte lika bra som den du får med när du köper en Wacom men man kommer ändå långt med den eftersom känslan är lik att rita på riktigt, att den ligger bra i handen samt att du kan skissa i vinkel. Något som gör känslan ännu mer lik äkta analogt skissande är att du har en liten film liggandes över den som är skrovlig.
Det sitter en inbyggd g-sensor som gör att du kan rita både lodrätt och horisontellt. Ifall du ligger ner och vill ha bilden fast i ett läge så kan du även låsa fast skärmen så att den inte tippar över.
Gör om anteckningar till text eller lyssna på musik när du jobbar
Ibland kanske man vill få ner anteckningar och inte bara rita. En smart funktion man kan ta nytta av då är mjukvaran som gör om det du har antecknat till text i ett dokument. Det här är mest användbart för dig som studerar eller jobbar, men är även en bra funktion om du bara tycker om att skriva och kanske gör serier med dina bilder.
Ifall du tycker om att lyssna på musik när du arbetar men tycker att mobilen eller plattan tar för mycket fokus och kanske spräcker din bubbla av koncentration så har du glädje av att kunna ladda ner Spotify och streama musik i hörlurar som kopplas in via BlueTooth eller via högtalarna som sitter i botten.
Tilltalande design men inga stödben
Att Onyx Boox är snygg är inget att diskutera. Tunnheten, dem lite rundade hörnen och aluminiumkanterna tillsammans med den midnattsblåa baksidan gör att den påminner mycket om Apples iPad. Den är dessutom skön att hålla i men det finns ett men, nämligen att du inte hittar några stödben på baksidan som gör att man kan vinkla upp skärmen.
Det här gör plattan lite mindre ergonomisk ifall du sitter och skissar länge men vittnar samtidigt om det som är Onyx tanke, nämligen att man ska sitta och skissa i soffan eller kanske bakåtlutad i en fåtölj.
För att knyta ihop säcken
Så Onyx är kanske den perfekta skissplattan för den som vill kunna kladda i svartvitt digitalt men med en känsla som påminner om papper och det dessutom vart man än befinner sig, oavsett om man har tillgång till en dator eller inte.
Om du vill ha en skissplatta som har en skonsam skärm, eget internt minne och möjlighet till att ladda upp filer direkt till Dropbox så ska du köpa denna. Vill du istället ha en platta som går att rita i färg på eller som har ergonomiska stödben på baksidan ska du välja en annan modell.
5. iPad Pro 11" 128 GB

Ritplatta Apple
Perfekt val för dig som inte har en dator att koppla in ritplattan till samt för dig som vill kunna göra mer på enheten mellan gångerna du ritar.
- Väldigt snabb processor
- Färg- och detaljrik skärm
- Skön känsla tillsammans med Apple Pencil
Sist ut är iPad Pro. Många använder denna som en ritplatta från Apple både för att den är skön att skissa på om man tycker om en blank skärm istället för en lite skrovlig, men främst för att man kan använda den till så mycket mer än enbart att rita på.
Man behöver inte heller en dyr och snabb dator för att det ska fungera bra eftersom processor, RAM-minne, lagringsminne och batteri redan sitter i själva plattan, något som gör den billigare för den som inte redan har en tillräckligt stark dator att koppla in en klassisk ritplatta till.
Bra ritegenskaper tack vare skärm, processor och penna
Det finns massor av bra program som man kan använda för att rita på en iPad, både mjukvara som är gjord av Apple själva och appar från tredje part. Eftersom processorn är riktigt stark så orkar Pro med även dem tyngre programmen vilket är perfekt om man vill jobba mer avancerat.
Processorn som sitter i är Apples egna M2:a vilket har hyllats världen över av kritiker och användare. Den ger en riktigt snabb respons i allt man gör och dem 8 kärnorna i kombination med ett RAM-minne på 8GB innebär att du kan utföra flera kreativa processer separat, både i samma program och olika program sinsemellan.
Själva skärmen är riktigt djup och färgrikt med 2388×1668 pixlar och 264 PPI, alltså pixlar per tum. Vi gillar djupet och klarheten i bilden eftersom det gör det mycket enklare att välja rätt nyanser och färger direkt istället för att upptäcka att man valt fel först vid rendering.
Apple Pencil – en av marknadens bästa pennor
För att kunna rita på en iPad och använda den som en ritplatta från Apple så måste man ha en Apple Pencil, alltså företagets egna penna för digitalt ritande. Själva pennan har väckt stor uppskattning i branschen eftersom den är lätt, tight, skön att skriva med och har en bra precision.
Något vi däremot önskar är att pennan skulle ingå när man köper iPad Pro, men eftersom marknaden för surfplattan är mycket större än bara dem som ska skissa kan de inte skicka med en penna till alla eftersom det inte är så många som faktiskt skulle börja använda den. Du köper till pennan i förslagsvis några av dem butiker du kan köpa själva paddan i för att på så vis få samfrakt.
Glansig skärm istället för matt
Något som skiljer upplevelsen hos en iPad markant mot den man får hos andra märken är att iPadens skärm är glansig precis som ett glas vilket gör att man väldigt tydligt känner av att man inte skriver på ett papper utan på en skärm. Vissa trivs mer med den känslan medan andra tycker om när det känns som man ritar analogt. Vad du vill ha är helt individuellt och en sak du verkligen bör fundera på.
Utrymme och användbarhet i andra sammanhang
Utrymmet ligger på 128 GB vilket man kommer ganska långt på, men om du ritar mycket och stort får du vara beredd på att ladda över dina verk till en molntjänst eller extern hårddisk. Externa hårddiskar är överlag bra att förvara sina verk på eftersom man då kan ta med sig dem mellan olika datorer och platser på ett smidigt sätt.
En stor del av att använda en iPad som ritplatta är att den kan användas till så mycket andra saker när man inte ritar. Eftersom Pro fungerar precis som en dator kan du jobba, kolla filmer, maila, SMSa, slösurfa eller skriva på den vilket gör att du får fler användbara timmar med enheten per dygn.
Snygg och grym känsla
Precis som vanligt med Apple så gör de riktigt snygga och genomtänkta produkter som är designade för att vara stilrena och praktiska i vardagen. Hörnen är rundade, baksidan går att få i en mängd olika färger och materialvalen känns lyxiga.
Det finns inga stödben på baksidan men det löser man enkelt med ett skal som köps till för en liten peng och förbättrar ergonomin markant. Med detta vill vi ha sagt att man verkligen får vad man betalar för även på utsidan, något man förväntar sig av en produkt i den här priskalibern.
För vem passar en iPad som ritplatta?
Ifall du vill börja rita digitalt men inte har någon stark dator som kan hantera dina ritprogram, vill kunna rita vart du än befinner dig, tycker om känslan av rent glas mot pennan eller vill kunna kombinera ritning, jobb och fritid i samma enhet så bör du köpa en iPad Pro. Vill du istället ha en papperslik känsla eller har en lite läger budget och redan sitter på en bra dator finns det modeller som är bättre för dig att välja.
Frågor och svar
Här går vi igenom lite olika vanliga frågor och svar som är bra att hålla koll på för att underlätta sitt val av ritplatta. Som vanligt gör mer kunskap om det man ska köpa att man kan göra ett val som blir bättre för en själv och dem behov man har.
Ritplatta med eller utan skärm?

Det här är en väldigt viktig fråga som man måste fundera över innan man gör sitt köp. Båda valen har sina för- och nackdelar och vi börjar med modellerna med skärm. Den största uppsidan här är att det är mycket enklare att lära sig skissa digitalt om man ser vad man gör i realtid på skärmen. Allt från att pricka rätt i bilden till att komma mer naturligt till bilden blir helt enkelt enklare eftersom detta sättet liknar analogt ritande mest.
Nackdelen med skärmen är att man inte blir lika mobil med hur man kan placera sig eftersom man alltid måste ha ansiktet åt samma håll som händerna vilket oftast är neråt. Detta gör att plattan med skärm också blir mindre ergonomisk eftersom du riskerar att få ont i nacken efter för långt stillasittande tittandes neråt i skärmen.
Något som vissa reagerar på när man jämför plattan med skärm jämfört med en utan är att den med oftast känns mindre naturlig i känslan mellan penna och skärm medan den däremot känns mer naturlig i positionen då man hänger över plattan på samma vis som man gör över ett papper.
Det här för oss in på modellerna som egentligen enbart är en platta. Dessa är absolut vanligast bland proffs och går du in på en studio fylld med illustratörer i valfri storstad kommer majoriteten av dem att sitta med en platta utan skärm. Men varför har det blivit så?
Jo, att rita på en platta och ha skärmen på en annan plats gör att man kan sitta i en ställning som blir mycket mer ergonomiskt eftersom nacken kan hållas uppåt medan händerna jobbar neråt. Sitter man många timmar i sträck och ofta så kommer man tillslut bli väldigt trött i nacken om man måste kolla ner på plattan hela tiden.
Detta för oss också in på det som är den här modellens nackdel, nämligen att man måste lära sig koordinera mellan hand och ögon där händerna är nere och jobbar medan resultatet syns uppåt. Att få in den här tekniken tar ett tag eftersom den inte alls liknar analogt ritande där man har det som ritas precis framför en.
Vad du ska välja kan inte vi svara på utan det är något som du måste bestämma dig för. Vårt tips är att du som inte kommer rita så mycket och mest gör det som hobby borde köpa en modell med skärm och att du som har detta som arbete och sitter länge istället har en fördel av modellerna utan skärmen. Det finns dock dem som använder skärmvarianten inom professionella sammanhang och dem som kör vanliga plattan trots att de skissar som hobby, så allt handlar om vad du tror är bäst för dig.
Köpguide

Här nedan kommer ytterligare några saker att tänka på innan du gör ditt köp för att på så vis kunna identifiera dina behov bättre. Så läs igenom dessa punkter och fundera på vad som passar in på dig för att helt enkelt pricka rätt. Dem bästa valen är nämligen dem man gör efter lite eftertanke och inte på impuls och eftersom en ritplatta är en stor investering är det värt att lägga lita tanke och hjärta bakom köpet.
Tryckpunkter
Tryckpunkter är dem delar i plattan som reagerar när du rör med pennan över skärmen och sedan gör om den rörelsen till en del av din bild. Desto fler tryckpunkter du har i din bild desto noggrannare kan du vara när du ritar, men fler tryckpunkter i plattan innebär även att priset går upp.
Ifall du vill kunna vara så detaljerad som möjligt i dina bilder ska du köpa en modell som ligger runt 8000 unika punkter eftersom du då har tillräckligt för att kunna ännu noggrannare än vad du gör med en vanlig penna eftersom du i kombination med punkterna kan zooma in och få en riktigt nära vy över det som skissas.
Är du istället lite mer inne på hobbyspåret och inte ska sälja några bilder kommersiellt så kommer du långt på runt 4000 unika tryckpunkter eftersom du i kombination med zoom-funktionen även då kan vara riktigt noggrann. Självfallet är det dock bättre med många bildpunkter än få även på hobbynivå, men det är en kostnadsfråga i slutändan precis som med det mesta.
Upplösning
Skärmens upplösning är extremt avgörande eftersom en djup, färgglad och skarp skärm visar hur bilden faktiskt kommer se ut även på en bra skärm. Skissar man istället på en svag skärm finns risken att det ser annorlunda ut när man sedan får se sin skiss i högre upplösning. Det kan handla om att färger och nyanser inte ser ut som man vill eller att detaljer syns bättre än vad man trott vilket även innebär att slarvfel eller lathet skiner igenom mer.
Vårt tips är att satsa på en välbalanserad HD-skärm eftersom dem visar tillräckligt många pixlar för att man ska få sig en ärlig uppfattning om bilden. Viktigare än upplösningen är faktiskt balansen i bilden samt hur djupa färgerna är och eftersom det skiljer sig mycket HD-skärmar emellan kan det vara svårt att veta om ens val är bra eller inte förrän man faktiskt får hem och kan se själv med egna ögon.
Väljer du någon av modellerna i den här guiden kan du dock vara säker på att du får en skärm som är gjord för ritande och som gör jobbet bra, helt enkelt för att slippa en massa onödiga överraskningar senare som leder till att du måste göra om.
Storlek på skärmen
Hur stor platta eller skärm du behöver beror på om du tänker sitta still och skissa, hur stort och främst detaljerat du kommer måla samt om du vill kunna ta med dig plattan runt på ett smidigt sätt eller mest kommer ha den på kontoret eller i ateljén.
Vi personligen tycker om stora arbetsytor eftersom det blir så mycket enklare att vara detaljerad utan att zooma in, men då är vi samtidigt inte några som skissar så mycket på andra ställen än i ateljén. Är du som oss rekommenderar vi en modell större men vill du vara mobil eller kanske till och med kunna skissa utan dator i närheten så är det en lite mindre modell du bör spana in.
Matt eller blank skärm
Här har vi en sann vattendelare, nämligen om ytan man jobbar på ska påminna om analogt ritande eller om den ska vara blank likt en vanlig mobilskärm. Vi personligen tycker om när ytan påminner om papper genom att vara lite skrovlig i ytan.
Vi är inte heller ensamma om att föredra den pappersliknande ytan utan stora delar av hela branchen föredrar också detta, något som syns på utbudet där i regel alla modeller har en sträv yta.
Det finns dock dem som hellre ritar på en helt blank yta eftesom det kan kännas naturligare att inte försöka göra det digitala så att det känns analogt. Bland dem som föredrar den blanka skärmen är just iPad Pro tillsammans med den Apple Pencil väldigt vanligt. Återigen är det här en smaksak och beror helt på dig och dina preferenser.
Hur utser vi bästa ritplattan?

När vi utser den bästa ritplattan så går vi igenom ett stort antal modeller som finns på marknaden och jämför sedan dess egenskaper sinsemellan. Vi letar alltid efter sådant som levererar bra funktion till bästa möjliga pris samt som fungerar bra och utan krångel. Här nedan är 7 saker vi har kollat på i det här fallet.
Skärm
Vi går igenom olika delar och den första är skärmen. I det här fallet har vi kollat på hur bra skärmen är genom att se till antalet tryckpunkter och upplösning men framförallt hur balanserad den är i sina färger och om den har ett fint djup eller inte.
Penna
Pennan man ritar med måste ha en bra känsla både i sin ergonomi, design, vikt och främst känsla mot det man skissar på. Extra plus har vi gett om pennan följer med i köpet samt håller bra kvalitet och inte bara är någon billig gratismodell. Av den anledningen så följer det med en bra penna till alla modeller här ovan förutom till iPad.
Ergonomi
Det är superviktigt att ergonomin på plattan är bra eftersom man annars riskerar att hamna i osköna positioner under en länger tid, något som kan ge skador på nacke, handleder och annat. För att ergonomin ska den vara enkel att hålla i handen, ligga bra på bordet och gå att få upp i vinkel på något sätt, antingen genom stödben på baksidan eller genom att köpa till ett skal.
Kompatibilitet
Självfallet måste ritplattan man köper fungera med sin dator oavsett om man kör med en Mac eller PC. Använder man en fristående modell, alltså en platta som inte behöver någon dator för att fungera, så är det viktigt att processorn är tillräckligt stark för att orka driva dem program man vill jobba med, alltså vara kompatibel med ett stort antal mjukvaror.
Design och materialval
Det yttre är en viktig sak för alla teknikprylar eftersom det blir roligare att använda en pryl som andas kvalitet och där designen känns genomtänkt. Av denna anledning har vi letat efter produkter som känns lika genomtänkta både på utsidan och på insidan.
Prisvärdhet
Vi vill att allt vi tipsar om ska vara prisvärt, alltså uppfattas som att man får mycket för pengarna. Kvaliteten ska motsvara det priset man betalat och gärna överraska lite till det positiva också. Är en ritplatta eller annan produkt för den delen också prisvärd så kommer köpet kännas bra i magen och man kan vara helt nöjd. Tycker vi inte att en produkt lever upp till priset man betalat kan vi helt enkelt inte tipsa om den.
Tidigare recensioner
En väldigt värdefull källa att ta del av är tidigare kundrecensioner eftersom dem kan berätta sådant som inte vi har hunnit utsätta plattorna för, exempelvis för mindre ritprogram eller att ha dem under en längre tid. Kundrecensioner hämtas både från olika återförsäljare men också från forum och utländska recensenter. Recensionerna används alltså kompletterande men även för att kunna garantera att det vi tycker är samma uppfattning som tidigare personer har fått.
Med allt detta sagt så hoppas vi verkligen att ni har hittat en modell som faller er bra i smaken och att ni kommer igång riktigt rejält och upptäcker den faktiska kraften som finns i ritplattan. Om du tycker om teknik kan du läsa vidare på vår hemsida som kryllar av guider och tester.
Läs mer:

Mobiltelefon barn bäst i test 2023 – 5 modeller från 2000kr
En bra mobiltelefon barn ska ha lång batteritid, vara hållbar och stöttålig, enkel att använda, orka med mobilspel samt ha en skärm som är härlig

Bästa on-ear hörlurar 2023
I denna guide kommer vi att reda ut vilka som är dom bästa on-ear hörlurarna. Vi inkluderar flera modeller i flera prisklasser så att du

Surfplatta bäst i test 2023 – 6 bra läsplattor
Letar du efter surfplatta bäst i test? Här listar vi dem 6 bästa läsplattorna du kan köpa just nu, oavsett om du letar efter en

In-ear hörlurar för barn: 5 modeller i test
I denna guide går vi igenom de bästa in-ear hörlurar för barn, i testet har vi med 5 bra modeller vi rekommenderar. In-ear hörlurar är