ergonomi gaming

Tips för bättre ergonomi vid gaming

Att ha en bra ergonomi när du spelar datorspel är viktigt för att undvika fysiska problem som ryggsmärtor, ömma muskler och ledvärk. Desto mer du sitter still framför datorn desto viktigare blir ergonomin. 

Ergonomi tips:

6 tips för ergonomi

Här är våra bästa tips för bättre ergonomi vid gaming och allmänt datoranvändande. 

Skaffa en bra gamingstol

Med en bra gamingstol kan du justera stolen till en mer ergonomisk position och på så sätt sitta bättre. Det kan även vara en bra idé att köpa en stol med extra svank stöd för att få en rakare position. En allt för hård eller mjuk stol är inte heller bra. Men stolen är inte allt utan du måste även sitta korrekt i datorstolen. 

Du bör justera höjden på din stol så att dina fötter vilar platt på golvet och dina knän är i en 90-graders vinkel. Detta hjälper till att minska belastningen på dina ben och rygg. Sedan bör du givetvis sitta rakt med ryggen för att detta ska ge effekt. Använder du tangentbord och mus mycket bör stolen vara i korrekt höjd i förhållande till denna utrustning. Helst ska armen inte lutas för mycket uppåt eller neråt.

Rätt höjd på skärmen

Justera höjden på din skärm så att din blick riktas rakt fram på skärmen utan att du behöver titta upp eller ned. Detta hjälper till att minska belastningen på din nacke och axlar. Många brukar endast justera skärmens lutning men detta hjälper sällan. Kan du inte sänka eller höja stolen tillräckligt mycket kan du alltid använda böcker under datorskärmen eller laptopen. 

Om du använder böcker under laptopen kommer du givetvis inte kunna använda tangentbordet. Då kan du istället köpa ett extern ergonomsikt tangentbord som du kan använda istället. Detta är förmodligen den mest ergonomiska positionen för laptop användare. 

Använd ergonomisk utrustning

Ett ergonomiskt tangentbord är bra men du får inte glömma den ergonomiska musen. Med en sådan mus vilar din hand mer naturligt på musen och du kan undvika musarm. Ergonomisk utrustning passar inte alltid bra för gaming men kan åtminstone användas för arbete. 

Ta pauser

Pauser är otroligt viktigt och en sak många gamers glömmer. Har du spelat i flera timmar i rad bör du ställa dig upp ett tag och göra något aktivt. En promenad kan vara till stor hjälp och sätta igång blodcirkulationen. Pauser förhindrar att dina muskler blir för stela vilket kan senare leda till att du får ont. 

Rätt ljus

När mörkret faller är det lätt hänt att man släcker i rummet och spelar i fullständigt mörker. Detta är inte särskilt bra för ögonen och bör undvikas. Försök istället att hitta en belysning som passar dig. Du kan med en right light få till en mysigare och mer behaglig belysning än vad taklampan erbjuder. 

Träna

Det kanske inte kommer som en chock att träning är bättre för ergonomin. Men allt för många gamers är stillasittande och tränar för lite. Bara 2-3 träningspass per vecka kan förbättra ergonomin och göra dig till en mer hälsosam person. 

Bästa on ear hörlurar
Köpguider

Bästa on-ear hörlurar 2023

I denna guide kommer vi att reda ut vilka som är dom bästa on-ear hörlurarna. Vi inkluderar flera modeller i flera prisklasser så att du

Läs mer»
Nintendo switch tv
Tips & guider

Koppla nintendo switch till tv

Att koppla sitt Nintendo Switch till en tv rekommenderar vi att göra eftersom det ökar spelupplevelsen och gör det enklare att spela flera samtidigt. Att

Läs mer»