intel vs amd

Intel eller AMD? Välj rätt processor

Om du ska köpa den bästa processorn som ska passa din setup måste du göra ett val mellan Intel och AMD. I dagsläget är detta dom två tillverkarna som gör dom bästa processorerna och valet mellan dom två kan vara svårt. 

Intel vs AMD

Kampen mellan Intel och AMD har nu pågått i flera år och när en ny modell släpps kan en av tillverkarna ta tillbaka tronen som har flyttats över flera gånger. Alltså hänger det på vilka modeller som just nu är aktuella och mest prisvärda. Ena månaden kan Intel vara bäst och nästa månad kan AMD vara bäst då dom släppt en processor som Intel inte kan matcha prismässigt. 

Alltså är det en väldigt hårfin kamp som man kanske inte alltid måste ta jätte allvarligt. I sluten av dagen bör man köpa en modellen som för tillfället är billigaste och kan erbjuda dig mest prestanda. Genom tiden har Intel varit företaget som har tillverkat dom bästa CPU komponenter då det kommer till ren prestanda, vilket delvis stämmer än idag. Medan AMD varit det mer prisvärda företaget som varit perfekt för byggen på en budget. 

Både tillverkas toppmodeller kommer att fungera för gaming och så att det blir över. Söker man något extra idag är det förmodligen fortfarande Intels Core i9-13900K processor man ska kika på. Den kostar otroligt mycket men AMD har inte riktigt något som matchar för samma pengar. Är du däremot på en budget kan AMD’s 7900X eller kanske 7700X processor vara ett bättre val då mycket prestanda erbjuds för pengarna. 

Tänk på framtiden

Sedan bör du också tänka på framtiden och vad du vill uppgradera till senare. Det gäller att välja ett bra moderkort som har stöd för framtidens processor. Du kanske än dag vill byta från Intel till AMD eller tvärt om och då behöver du tänka på vilket moderkort du köper. Nu är inte framtidens förutsägbar men vet man att ett nytt släpp av processorer är på väg kan det vara värt och se vad tillverkarna erbjuder. 

Jämför processorer

Ska du bygga en dator själv rekommenderar vi att jämföra komponenterna på Userbenchmark. Där kan du titta på så kallade ”benchmarks” vilket är tester av komponenter. Du kan själv jämföra två CPU:s mot varandra och själv ta reda på vilket som är det bästa valet för dig. Om du jämför komponenterna noggrant kan du göra ett bättre val och bygga en billigare samt bättre dator. 

När du bygger din dator och står mellan Intel och AMD rekommenderar vi inte att snöa in sig på en tillverkare. Det är lätt hänt att man blir en Intel eller AMD fanboy och vill endast köpa av en tillverkare. Detta är dåligt då man kanske går miste om prestanda som är mycket billigare hos den andra tillverkaren. Jämför alltså modeller från båda tillverkarna och försök att bryta dig loss från vad andra säger. 

Jämför man AMD’s och Intels processorer sinsemellan kommer man att märka att det inte skiljer så värst mycket pengar för samma prestanda. Tillverkarna har alltså lagt sig på en nivå där dom kan konkurrera mot varandra och göra så att slutkunden väljer på känsla. I många fall vinner Intel striden för den vanliga datoranvändaren och AMD vinner ofta hos gamers då AMD inte är något främmande. 

Extern hårddisk
Köpguider

Bästa externa hårddisken 2023

En extern hårddisk är viktigt för att lagra dina filer och tillhörigheter på en säker plats. Vi har jämfört och recenserat dom bästa externa hårddiskarna

Läs mer»
Bästa SSD samsung
Tips & guider

Hur stor ssd disk behöver man?

SSD disken är en viktig komponent i datorn som är nödvändig för att snabbt skicka filer mellan komponenterna vilket leder till att spel och program

Läs mer»