rings lights test

Ring light – test av 5 ringlampor

Rings lights är studiolampor som bidrar till en bättre och klarare bild för dina tittare. I denna guide kommer vi att recensera fem olika ring lights som vi rekommenderar 2023. Ringbelysningen är perfekt för livestreaming, videoinspelning, fotografering och digitala möten.

ring light elgato

Elgato Ring Light

Bästa Ringbelysningen

Bäst i test!
ringbelysning vloggar

Nikabe Lighting kit

Ringbelysning för vloggar

Prisvärd
svive ring light

Svive Sirius Ring light

Med tripodstativ

Premium
ring light gaming

Razer Ring Light 12"

Ring light för gamers

billig ring light

Hama Spotlight Foldup

Billig ring light

1. Elgato Ring Light Ringbelysning

ring light elgato

Bästa ringbelysningen

Elgatos studielampa passar dig som prioriterar kvalitét och vill erbjuda det bästa för dina tittare.

Om du spelar in vloggar, videos eller livestreamar på twitch kommer Elgatos ring lights höja din kvalitét så att fler vill titta på ditt content. Elgato har specialiserat sig på streaming-tillbehör och vet vad som krävs för att lyckas med videokvalitén. Deras utrustning håller väldigt hög kvalité och detta gäller också deras ringbelysning som vi tycker är bäst i test. 

Anpassa ljuset själv

Den viktigaste egenskapen ringbelysning ska ha är självaste ljuset och givetvis ska det vara anpassningsbart. Ditt kontor eller streamingrum har ett unikt ljus och du vill kunna anpassa ljuset perfekt efter din miljö. På Elgatos ringbelysning kan man anpassa både ljusstyrkan och färgtemperaturen.

Du kan justera ljuset via Elgatos mobilapp, datorprogram eller direkt via streamdecken. Alltså kan du sitta live på Twitch och justera ljuset utan att tittarna störs av det. På streamdecken kan du dedikera en egen knapp för ljuset för snabbare anpassning. 

Hög kvalité på ljuset

Ringbelysningen har en dimbar ljusstyrka som går hela vägen upptill 2500 lumen så att du kan få ljuset riktigt starkt. Ljustemperaturen kan anpassas mellan 2900-7000 K vilket är ett väldigt brett spann och något vi gillar extra mycket. En bredare färgtemperatur tillåter dig att alltid få till rätt ljus i alla miljöer. 

Många billigare ring lights har vanliga LED-lampor som har ett allt för kraftigt ljus som tröttar ut ögonen. Ska man sitta flera timmar framför ringbelysningen är det otroligt viktigt att belysningen är skonsam. Elgatos ringbelysning har premium OSRAM LED-lampor som ger ett bättre ljus än den vanliga LED-belysningen. 

Genomtänkt konstruktion

Längst in i konstruktionen sitter en högreflekterande aluminiumfilm som sprider ljuset utåt mer jämnt. Denna täcks över av en genomskinlig rasterpanel som bryter ljusets strålar och gör strålarna till flera miljoner ljusstrålar. Följt av detta kommer opalglaset som blandar ihop ljusstrålarna och skapar ett trevligt ljus. 

Vi tycker också att storleken 17 tum som Elgatos studielampa har är den mest optimala storleken för fokus på ansiktet. Just 17 tum är lite större så att du kan sitta lite längre ifrån kameran, detta kommer vara bättre om du sitter längre framför ljuset. Det är en storlek som passar perfekt på skrivbordet eller för fotografering i studio.

Ett funktionellt stativ

Ringbelysningen har ett bra stativ som går att fästa i bordet eller använda med en bordsplatta som går att köpas till. För dig som ska livestreama kommer att bordsfästet som ingår passa riktigt bra och är en montering som många streamers kör på. Bordsmonteringen är stabil och lampar rör inte på sig när man använder tangentbordet. 

Det går också att köpa till massa tillbehör och anpassa stativet efter vad man själv behöver. Du kan exempelvis köpa särskilda fästen för mikrofoner, kameror och annan utrustning som man behöver för att spela in. Till ringlampan finns även ett telefonfäste som är väldigt praktiskt om du spelar in vloggar. Stativet passar riktigt bra med Elgatos andra produkter men funkar även med andra märken. 

Ringbelysningen kan justeras i höjdled från 44-74 centimeter så att du kan få till en perfekt bild. Något vi saknar är en funktion för att kunna dra fram och tillbaka lampan, likt en mikrofonarm.

ringbelysning stativ
Stativet till Elgatos ringbelysning

2. Nikabe ringbelysning för vlogging

ringbelysning vloggar

Ring lights för videos

Ett komplett kit för dig som vill börja vlogga eller spela in professionella videos hemma. 

Om du vill börja vlogga eller spela in videos med hög kvalité är detta ring light kit från Nikabe ett bra val. Här har du en professionell ringbelysning med ett stativ och en mikrofon som följer med. Kittet funkar lika bra för dig som är nybörjare till dig som har hållit på ett par år och behöver uppgradera utrustningen. 

Bra ljus som förhöjer kvalitén

Ljuset i LED-ringlampan är behagligt och sprider ett jämnt ljus som gör så att du ser extra bra ut i kameran. Det är inget flimmer på ljuset och det håller en kvalité som är anpassad för video. Det funkar även riktigt bra för att ta professionella selfies. Nikabes ring light lämpar sig även för dig som vill ta bilder på produkter i studiokvalité. 

Justera och anpassa

När materialet ska visas för publik via Youtube eller Twitch är kvalitén på ljuset otroligt viktigt för att behålla tittare. Detta ljus styrs av en fjärrkontroll så att du kan anpassa ljuset precis efter ditt rum eller kontor. Kontrollen är enkel att använda och det är smidigt att ställa in ljuset efter miljön. Du kan med kontrollen dimma stegfritt, alltså hitta det exakta ljuset för dig som passar perfekt. 

Likt andra premiumodeller kan du även justera om ljuset ska vara varmt eller kallt. På detta vis kan alla hudtoner få en riktigt bra bild framför kameran. Temperaturväxlingen är även viktig för att få en bild som är behaglig och enkel att titta på. I alla olika lägen behåller ljuset sig jämnt och med hög kvalité utan att flimra. Filmar du med mobiltelefonen kommer du att ha stor nytta av fjärrkontrollen eftersom du kan reglera ljuset samtidigt som du är i bild. 

Färgtemperaturen går att justera från 3000 till 6000 K vilket är nästan lika mycket som Elgatos ring light. Detta omfång är väldigt brett och funkar för de flesta. 

För både kamera och mobil

Om du är nybörjare är det en stor chans att du först använder mobilen för att filma. Detta är inget problem då det finns en mobilhållare som håller fast mobilen i mitten av ringbelysningen. Om du är mer erfaren har du förmodligen inhandlat en riktig kamera och har då ett eget fäste för denna. 

Bra konstruktion

Hela konstruktionen är stabil vilket är viktigt för att få en bra kvalité på filmerna och bilderna. Ingen vill ha en video där det skakar till lite när man bara rör på sig. Till stativet finns ett bordsfäste så att du kan fäste det ordentligt i bordet. Detta passar extra bra om du ska streama spel på twitch och behöver belysning över dina skärmar. 

Självaste lampan går även att tilta fram och tillbaka för att ljuset ska landa korrekt. Stativet är extra långt och kan justeras från 47 till att bli 185 cm långt. Ringlampans diameter är på 13 tum vilket passar extra bra för videos där man är relativt nära kameran. För livestreaming av spel rekommenderar vi istället Elgatos ring light eftersom den är större och kan användas på ett längre avstånd. Stativet funkar med alla telefoner eftersom telefonen kläms fast i fästet. 

3. Svive Sirius Ring light

svive ring light

Bästa ring light premium

En dyrare ringbelysning men som bidrar till riktigt bra kvalité på ditt innehåll. 

Svive tillverkar utrustning för gamers och har riktigt bra utrustning för dig som gillar att streama. Deras stolar och skärmar har varit riktigt bra och vi måste säga detsamma om deras ring light. Den har ett behagligt ljus och alla funktioner man behöver för att lyckas med en bra stream. Det är en lite dyrare modell men ett bra val för dig som prioriterar kvalité. 

Enkel installation

Något vi gillar är när utrustning bara lirar och är enkla att komma igång med. Denna ring light kräver knappt mycket justering och går snabbt att installera. Det finns inte så mycket att ta hänsyn till utan bara följa instruktionerna och börja köra. Trots detta får du kvalitéts ljus i samma kaliber som proffsen fast för en mindre peng. 

Skonsam för ögonen

Livestreamar man spel kommer man att sitta framför lampan i ett par timmar och då behöver den givetvis vara skonsam för ögonen. Svives ring light har ett diffusorskikt som gör ljuset mer behagligt och tröttar inte ut ögonen. Ljuset är inte flimmerfritt och inte störande om man håller ringlampan på korrekt avstånd. 

Styr med fjärrkontroll

Med hjälp av fjärrkontrollen kan du styra ljuset till den nivån som passar dig och din miljö bäst. Har du tappar bort fjärrkontrollen kan du också styra ljuset på ratten bakom ringlampan. Du kan justera ljusets styrka till det som passar dig och även ljusets temperatur. Det går att få till ett väldigt behagligt ljus som passar perfekt för dig som vill streama med en högre kvalité. 

Ordentligt stativ

Vill du inte montera stativet i bordsskivan är detta rätt ringlampa för dig eftersom den kommer med ett riktigt stativ som står på marken. Det är ett väldigt stabilt stativ som kan justeras mellan 55 och 200 centimeter.

Alltså kan du ha ringlampan stående på marken och fortfarande få en bra bild då du sitter i stolen. I beskrivningen för produkten står det att den endast går upptill 150 cm i höjd, men vi mätta det till 2m. Något vi hade önskat är att lampans stativ skulle gått lite lägre ner. Då skulle man kunna haft ringlampan stående på skrivbordet.

Det går att ha ringlampan på skrivbordet om man vill men bildkvalitén kommer förmodligen inte bli den bästa. Du kan däremot tilta ringlampan fram och tillbaka och på så sätt få det att fungera någorlunda bra med ringlampan på skrivbordet. 

Riktigt bra recensioner

Vi tycker att det är en riktigt bra ring light och av alla recensioner att döma håller de flesta med. Majoriteten av alla recensioner är klart positiva och det verkar som denna produkt även har en väldigt lång livslängd. Men samtidigt är detta något vi förväntar oss av denna ringlampa eftersom den kostar lite mera. 

4. Razer Ring Light 12"

ring light gaming

Perfekt i en gaming setup

En ring light som passar extra bra för gamers. 

Denna ring light från Razers passar gamers som vill hoppa igång med streaming karriären eller allmänt förbättra kvalitén på sin webbkamera. Den funkar också för dig som spelar in vanliga videos och behöver något som höjer kvalitén. Razer är specialiserade på gamingutrustning och vet vad som krävs för att gamers ska bli nöjda. 

Ett ordentligt stativ

Till ringlampan ingår ett ordentligt stativ som går att justera från 40 cm till 135 cm. Alltså kan du använda stativet på skrivbordet och fortfarande få en bra bild. Det går också att ha stativet stående på golvet och fortfarande få en bra bild i webbkameran. Det är ett treben stativ vilket gör hela konstruktionen otroligt stabil vilket ökar kvalitén på din bild. 

Anpassa ljuset

För att hitta den perfekta färgtemperaturen för dig kan du välja mellan en varmvit ton, balanserad vit eller kallvit som sträcker sig hela vägen upptill 6500K. Alltså kan alla hudtoner få till en riktigt bra bild i kameran. Det är även viktigt att justera färgtemperaturen efter miljön du sitter i. Ljusstyrkan kan justeras från 10-100% där den högsta är riktigt ljus. Totalt har lampan 192 ljusdioder som lyser upp din bild på ett behagligt sätt. 

Perfekt för PC

Eftersom Razers ring light kan drivas direkt via din dator är den perfekt för spelstreamers som vill minimera antalet kablar som går till eluttagen. Monterar du en webbkamera i mitten av ljusringen och en mikrofon på sidan har du en komplett setup för att lyckas med ditt streamande.

Jämfört med andra ringlampor tillverkade av andra gamingföretag tycker vi att Razers modell står sig bra. Jämfört med Svives modell tycker vi att Razers är något sämre, men däremot kostar den lite mindre. Så prioriterar du priset tycker vi Razers är bäst, men för ett par hundra extra får du en bättre modell. 

5. Streamplify Light 14

billig ring light

Ringbelysning för mobilen

För dig som ska spela in videos och vloggar med hjälp av telefonen. 

Om du inte kommer att använda en riktig kamera eller webbkamera kan det vara onödigt att betala onödigt mycket pengar för extra stabilitet och fästen. Då är denna modell bättre som endast har stöd för mobiltelefon.

Nackdelen med detta är att du är begränsad till att endast använda telefonen och kommer att behöva uppgradera ringbelysning om du köper en kamera. Fördelen däremot är att du idag sparar mycket pengar. 

Bra ljus för en mindre peng

Startar du igång karriären vill man ha billig utrustning som funkar bra. Denna ringlampa kostar avsevärt mindre än toppmodellerna och är en bra instegsmodell för dig som är nybörjare. Den har ett bra ljus som ger dig en klarare och tydligare bild. Trots det är en billigare modell tycker vi att ljuset är bra och det finns inget problem med flimmer av vad vi kan se. 

128 Led-lampor

Med alla små lampor inuti ringlampan får du en riktig ljusbild som lyser upp dig ordentligt. Tycker du att det är för ljust kan du enkelt sänka ljusstyrkan med fjärrkontrollen. Du kan även kontrollera färgtemperaturen och hitta en nyans som passar din miljö och din hudton. Fjärkontrollen har bluetooth så att du kan justera färgen utan att gå fram till mobilen. 

Något rangligt stativ

Stativet är inte det stadigaste i branschen och skulle kunna vara något bättre. Däremot är stativet väldigt långt och kan justeras i höjd från 52 till 138 cm. Har du den i höjd med ansiktet på ett skrivbord däremot funkar den helt okej och kommer inte vara särskilt ranglig. 

Vem den passar

Om du ska streama på twitch fungerar denna produkt men du kommer behöva ett par inställningar för att använda telefonen som webbkamera. Om du är helt ny till streaming och vill testa kan denna ring light fungera bra. Men i längden kommer du förmodligen vilja byta till något stabilare där även en riktig webbkamera kan monteras. 

Om du däremot endast filmar med telefonen kommer denna produkt passa bra. Den funkar perfekt för vloggar framför sminkbordet och för tiktoks hemma. Det saknas lite extra funktioner för att den ska passa proffsen men det är i vilket fall som helst en bra instegsmodell. 

Frågor och svar om ring lights

Här kommer vi att svara på dom vanligaste frågorna som konsumenter ofta har innan dom köper studiolampor. Innan ditt köp bör du göra mycket research för att undvika returer och felköp. 

Varför ska man ha studiolampor?

Om du ofta syns i din webbkamera framför tittare eller kollegor kommer en ringlampa öka din bildkvalité mycket. Den gör så att du syns bättre och mer naturligt jämfört med om du tänder alla lampor i ditt rum eller kontor. Tittar vi på proffsen som streamar på twitch framför flera miljoner tittare varje månad ser man nästan alltid en ringlampa i deras setup. Om dom inte har ring lights brukar dom ha riktiga studiolampor som kostar en del. 

Så vill du förbättra din bildkvalité är en ringlampa en väl värd investering. Men en riktigt bra lampa är inget utan en bra webbkamera. Så innan du lägger dyra pengar på lampor tycker vi att det är mer värt att först investera i en bra kamera och sedan hitta en passande lampa. När du har en bra webbkamera kan du också kika på en ordentlig mikrofon som gör så att dina tittare kan höra dig korrekt. 

Sett till priset är ringlampor relativt billiga och det är inte en stor investering för en ökad av kvalité. Sedan tycker vi att ljuset från en ringlampa är mer behagligt jämfört med vanliga lampor. Så även om du inte streamar eller har en konferens kommer lampan att bidra med behagligt ljus som håller dig pigg. Ljuset i dessa ringlampor är gjorda för att sitta framför i flera timmar utan att man blir trött i ögonen. 

Även om du inte streamar kommer du att ha en stor nytta av en ringlampa eftersom den också fungerar med mobilen. Alltså kan du spela in vloggar och ta selfies i riktigt bra kvalité. Tittar man på dom största vloggarnas setups ser man nästan alltid en studiolampa. Så användningsområdet är väldigt brett och fungerar för all typ av filminspelning och fotografering. Ringlampan kan också användas som studielampa om du fotograferar produkter. 

Hur stor lampa ska jag ha?

Exakt hur stor lampa du bör välja beror på hur långt borta lampan kommer att vara från ditt ansikte. Om du streamar spel kommer lampan förmodligen vara lite snett bakom din skärm, alltså ganska långt borta. Då vill du köpa en något större lampa som lyser ordentligt på ett längre avstånd. En bra modell för detta är Elgatos lampa som är gjord för streaming. Den är 17 tum i diameter och fungerar bra att ha ovanför skärmen. 

Om du däremot ska sitta framför en kamera och inte stirra in i en bildskärm rekommenderar vi en mindre lampa. Då kommer du att få en bättre bild eftersom ljuset blir mer koncentrerat på ditt ansikte. För vloggar och liknande rekommenderar vi en lampa på ungefär 13 tum i diameter. Du kan också köpa en större lampa men då kommer du att behöva ha kameran lite längre bort från dig, vilket kan påverka kvalitén på videon. 

Vilken ringlampa ska jag välja?

Valet av ringlampa kan vara svårt, särskilt om man inte har ägt en riktig studiolampa innan. Det vi rekommenderar är att först tänka ut vad du ska använda lampan för och vad den ska sitta. Då kommer du att undvika felköp och behöva bygga egna stativ för att ljuset inte räcker hela vägen fram till dig. 

För streamers

Ska du livestreama kan det vara en god idé att köpa en ring light som du fäster i skrivbordet. Då kommer du inte att behöva hålla på så mycket med stativet utan kan enkelt skruva fast det i bordet. Sedan rekommenderar vi en modell där du kan justera alla inställningar direkt från datorn. 

Modellen som är bäst för streamers är helt klart Elgatos ring light eftersom den funkar med streamdecket. Då kan du styra lampans belysning snabbt och enkelt med en knapp på bordet. Om du inte har ett streamdeck kan du styra elgatos lampa direkt från datorn via deras program. Detta kommer ge den bästa upplevelsen för dina tittare eftersom dom kommer inte ens märka att du justerar ljuset. 

Sedan tycker vi att modellerna som går på USB kan vara smidigt så att du slipper använda flera eluttag. En modell som använder USB är Razers ringlampa. Däremot kanske inte alla har fria USB portar och då passar en lampa som passar i ett vanligt eluttag bättre. Sedan ska du också välja en modell där en riktig kamera eller webbkamera går på. Få som streamer använder en telefon eftersom det ger en något laggig bild som tittarna inte kommer att uppskatta. 

För videoinspelning

Om du ska spela in videos på din ring light bör du välja en modell där det går på en riktig kamera. Det kan fungera med en mobiltelefon men du kanske en dag vill uppgradera din setup och köpa en riktig kamera. Så välj en modell med mycket valmöjligheter så du inte blir fast med samma utrustning som inte funkar i framtiden. 

För videoinspelning är inställningarna desto viktigare och du vill ha en lampa som du kan ställa in både ljusstyrkan på samt färgtemperaturen. Vi rekommenderar att köpa en studiolampa som har ett så brett färgtemperatur omfång som möjligt så att du kan få till den exakta bilden som passar din hudton. Du kan jämföra de olika modellernas färgomfång genom att undersöka deras lumen och kelvin.

ringlampa

Hur mycket påverkar priset?

Likt andra produkter kommer priset ha en direkt påverkan på hur bra ringlampan är. I regel är dyrare lampor bättre och kommer ge dig ett behagligare ljus som ser bättre ut i den digitala världen. Om du är nybörjare kan du givetvis börja med billigare grejer. Men har du en stor publik rekommenderar vi en dyrare lampa för att erbjuda tittarna bättre kvalité. Ett par hundra kronor kan ha en stor påverkan på kvalitén beroende på vilka modeller man jämför. 

För en riktigt bra ringlampa bör man räkna med att lägga runt 1000-1500 kronor. Då får man en lampa som inte flimrar och som har ett stabilt stativ. Om inte stativet är stabilt kommer lampan att skaka runt och därmed påverka bildens kvalité negativt. Sedan efter 1500 kronor finns inte riktigt någon budget utan då kommer segmentet med riktigt dyra studielampor som proffs fotografer använder. 

Riktiga studiolampor eller ring lights?

Riktiga studiolampor som ofta är fyrkantiga kan vara bra och används av en del streamers. Men för de flesta är det endast överdrivet och kommer att kosta mer än vad det ger. Designen på ringlampor är gjorda för att passa ansiktet och kommer därmed funka utmärkt för en webbkamera. Ska du däremot fota produkter kommer riktiga studielampor vara bättre eftersom dom lamporna är inte bara fokuserade på ett ansikte 30-100 cm från lampan. 

Vad betyder varmt och kallt ljus?

Du kanske har märkt att vi och tillverkarna förklarar färgtemperaturen i siffror som ofta är tusental. Det beskriver hur vitt ljuset kan bli och hur gult/orange ljuset kan bli. Denna funktion finns för att du ska kunna anpassa ljuset efter din hudfärg och din miljö. Om du inte kan ställa in färgtemperaturen finns en risk att du ser alldeles för blek ut eller så kommer inte tittarna se dig över huvud taget. 

Färgtemperaturen mäts i kelvin och det står ofta något tusental framför. Vi rekommenderar att köpa en ring light med ett så brett omfång på färgtemperaturen som möjligt. Då kan du säkerställa att belysningen kommer att passa dig och ditt rum. Ett vanligt omfång vi rekommenderar är mellan 3000 K till 6000 K eller mer.

Sedan beskriver också vissa tillverkare deras intensitet på ljuset med lumen. Det beskriver hur starkt lampan kommer att lysa. För de flesta kommer 2500 lumen räcka eftersom det är väldigt starkt. När tillverkarna inte har någon lumen att skryta om brukar ljusets intensitet endast stå i procent, exempelvis 10-100%.

Hur vi gjorde testet

I detta test har vi undersökt flera modeller och gjort en bedömning av de modellerna. Vi har hittat våra favoriter och rangordnat dom i en lista. I listan startar den bästa produkten och sist kommer den vi minst tycker om. 

Inför testet undersökte vi fler modeller än vad som syns och sållade bort lamporna som inte höll måttet. I testet ser du endast ringlampor vi rekommenderar och som kommer fungera på en hög nivå av inspelning. Under undersökningen har vi undersökt alla lampornas egenskaper och tekniker för att hitta favoritmodellerna. 

Ring lights har olika tekniker men allt mäts i samma mått. Så vi jämför lampornas kalvin samt lumen och hur bra detta går att justera. Sedan undersöker vi att lamporna står på ett stabilt stativ. Just stativet är väldigt viktigt eftersom man vill ha ett så stabilt stativ som möjligt som inte skakar. Vi undersöker också om det finns några extra funktioner som kan höja betyget på produkten i fråga.

I jämförelsen tittar vi också på produkternas pris och hittar den bästa produkten där man får mest lampa för pengarna. Därav behöver testvinnarna nödvändigtvis inte vara dom dyraste lamporna på markanden. Den bästa lampan kan vara billig men den som erbjuder bäst ljus i sin prisklass. Detta gör vi för att alla ska kunna hitta en lampa som passar sin budget.

Vi hoppas att ni har hittat en lampa som kommer att höja kvalitén på era videos och era livestreams. Med en bra lampa kommer du att kunna locka flera tittare och förhoppningsvis göra en karriär på det du gillar. 

läs mer:

bästa vr-headset
Köpguider

Bästa VR-Headset 2023

Att leva sig in i spelet med det bästa VR-Headset gör att spelandet blir både roligare och mer verklighetstroget. Med ett VR-Headset kan du vara

Läs mer»