55 tum tv bäst i test

55 tums tv bäst i test 2023

I denna guide går vi igenom flera 55 tums TV-apparater och listar våra bäst i test modeller vi rekommenderar. 55 tum är ett bra mått som passar de flesta som ska spela konsolspel, titta på film och serier. 

tv 55 tum bäst i test

LG 55" OLED 4K

TV 55-tum bäst i test

Vår favorit!
samsung 55 tum tv

Samsung 55" QLED

Bra 55-tummare

Bra val
55 tums tv billig

Philips 55" 4K UHD

Billigare 55-tums TV

Prisvärd

1. LG 55" OLED 4K

tv 55 tum bäst i test

Bästa 55-tums TV

En riktigt schysst TV med hög bildkvalité och hög uppdateringsfrekvens som lämpar sig bra för gaming. 

LG 55-tums OLED 4K TV är enligt oss bäst i test och är vår testvinnare av flera anledningar. Denna 55-tums lämpar sig perfekt för spel, vardagstittande och film. Denna TV har en ultratunn OLED-design som består av miljontals pixlar, vilket ger skärmdjup och ren skärpa. På tal om klarhet, denna spel-TV har en 4K-upplösning för att ge dig en fantastisk bild för spel. Om du inte har ägt en 4K TV innan kommer detta vara ett stort lyft och väcka lite mer liv i Tv-tittandet igen. 

Riktigt bra högtalare

En annan viktig komponent för en TV som kostar lite mera är ljudet. Med Dolby Vision IQ och Dolby Atmos producerar denna TV:s högtalare fantastiskt ljud för en riktig bioupplevelse. Dessa högtalare är perfekta för avslappnad tv-tittande, även om du förmodligen kommer att spela med hörlurar på. Ljudet är verkligen något som kan få en TV att genast bli dålig så vi gillar att LG lagt lite extra tid på högtalarna.

Perfekt för spel

Det som verkligen gör den här TV:n till en riktig playstation eller Xbox TV är FreeSync™-kompatibilitet, som är vanlig på datorspelskärmar. Dessa två tekniker påskyndar svarstiden och eliminerar ”rivning” som kan uppstå. Detta gör att du får en bättre spelupplevelse utan lagg och andra problem. 

Sedan är uppdateringsfrekvensen riktigt hög, hela 120 Hz. Detta gör att allt flyter bättre på skärmen och ökar kvalitén både vad gäller spel och film. Ofta brukar inte TV-apparater ha en särskilt hög uppdateringsfrekvens och därför gillar vi denna modell extra mycket. 

Titta på det du vill se

På teven har du flera bra tjänster som Netflix, Disney+, Amazon Prime, Apple TV+, och HBO Max. Du kan enkelt logga in på dina konton och följa dina favoritserier utan att behöva köpa en chromecast eller en Apple TV. Sedan kan du också titta på ”vanlig” TV med de klassiska kanalerna om du vill det. 

Mer anpassad

Med ThinQ AI & webOS får du ett rekommenderat innehåll som är baserat på vad du tidigare ha gillat. Så vill du bara hitta något underhållande snabbt har du alltid något bra att titta på som faller dig i smaken. På teven kan även alla familjer ställa in sina profiler och på så sätt enklare hitta sina favoritserier. Är du en riktig sportnörd som bara måste följa allt inom din sport kan du ställa in notiser på teven då en viktig match börjar. 

Vår bedömning

Söker du en bra 55 Tums TV kommer denna modell från LG vara ett säkert val som passar lika bra för film som till spel. Den har alla funktioner man idag vill ha i en TV och den är bra på alla fronter. I vårt test hittar vi inga brister i denna modell och därav tycker vi att den är värd ett köp. Priset är något högt men så fort man börjar gå över 40 tum brukar också priserna ligga på denna nivå. Jämfört med andra TV-modeller i samma prisklass tycker vi LG är det bästa valet. 

2. Samsung 55" - QE55Q70BATXXC

samsung 55 tum tv

Bästa samsung TV 55 tum

En stabil TV från samsung med alla tekniker och egenskaper man vill att en bra TV ska ha.

Denna TV från Samsung är en 55-tums premium TV som kommer tvåa i vårt test. Det är en ruskigt bra TV men lever inte riktigt upp till samma färdigheter som LG teven hade. Därav kommer den två i testet, men däremot är den bättre på vissa andra fronter som vi kommer att gå igenom. 

Quantum Processor 4K

Denna processor ser till att ljudet och bilden alltid levereras med högsta möjliga kvalité. Den tillåter dig att kolla på film, tv och spela i 4K upplösning utan något strul med lagg eller andra hinder som kan förstöra upplevelsen. 4K kan kräva en del kraft men Samsungs modell sköter denna upplösning exemplariskt. Processorn optimerar även ljudet så att det blir högre kvalité. 

AMD FreeSync Premium Pro

Med Freesync får du en bättre spelupplevelse där du inte störs av tearing eller lagg. Detta är grymt om du kopplar in ditt nya playstation 5 och vill kunna lira utan strul. Latensen blir lägre och därmed får du ett övertag i spelet och hamnar på samma nivå som motståndet. Denna funktion kanske inte är jätte användbar om du endast tittar film, men det skadar inte att den finns. 

Smart hub

Tiderna ändras och färre tittar på TV-program och desto fler följer istället serier på de större streamingtjänsterna. I smart hub har du enkel tillgång till alla dina favorit tjänster utan att behöva koppla in externa tillbehör. Denna lösning tycker vi är helgrym och skulle själva inte klara oss utan på redaktionen. 

Ljud som anpassar sig

Har du inget dedikerat ljudsystem till din TV är det otroligt viktigt att högtalarna i teven är riktigt bra. Även om högtalarna i teven visar sig riktigt bra kommer dom inte vara anpassade för ditt rum. Detta har Samsung tänkt på och valt att utveckla ett system där ljudet anpassar sig efter din omgivning. På så sätt kan du få till ett unikt och riktigt bra ljud i just ditt vardagsrum. 

Anslut fler enheter

I denna TV kan du koppla in alla dina enheter vilket är riktigt bra om du vill ha en extra stor datorskärm. Vi gillar hur tevens anslutningsfunktioner är riktigt enkla och de flesta kan koppla in sin telefon väldigt fort. 

Vår bedömning

Om du söker en felfri TV som bara lirar och visar bra bild kommer Samsungs 55 tums modell passa riktigt bra. Den har en vass bild som lämpar sig riktigt bra i biorummet där man har lite känsla för kvalité. Sett till priset tycker vi att man får mycket TV för pengarna.

3. Philips 55" 4K UHD

55 tums tv billig

Prisvärd 55-tummare

Bäst i test 55 tums-tv för dig som vill ha en mer prisvärd TV under 10 000 kr.

En 55-tums TV som är bäst i test behöver nödvändigtvis inte vara den dyraste teven på marknaden. Vi tycker att Philips 55-tums TV ger mest bang for the buck och är ett bra val för dig som vill ha mest valuta för pengarna. Den ligger något efter både LG och Samsungs modell vad gäller egenskaper men är ändå ruskigt grymt. 

4K bildkvalité

För att en 55-tums tv ens ska klassas som bäst i test 2023 måste den givetvis ha en hög bildkvalité. Denna TV har en 4K upplösning som är mer skarp och detaljerad än tidigare. Men det är inte bara 4K som har en påverkan på bilden. Teven har också HDR 10 vilket ger bilden ett bredare färgomfång där du ser fler färger jämfört med det vanliga SDR. Detta passar sig bra för dig som älskar film och vill ha bra kvalité på grejerna. 

Det lägre priset

Med det något lägre priset kommer givetvis några kompromisser. Exempelvis har teven inte bra egenskaper för gaming. Så ska du koppla in ditt nya playstation och lira med bästa kvalité rekommenderar vi dom två modellerna vi listade över. Eftersom teven ”endast” har 60 Hz kommer spelet inte bli lika bra som 120 Hz. Givetvis funkar teven för spel men du kommer inte kunna hämta allt från dom nyaste spelkonsolerna på marknaden. 

Frågor och svar om TV-apparater

Innan du köper en 55-tums TV bör du gå igenom vad du söker i en tv och vilka funktioner som är viktiga för dig. 55-tums teven som är bäst i test kanske inte trots allt är den mest optimala för dig. Här kommer vi att svara på dom vanligaste frågorna man brukar ha inför ett köp.

Vilken 55-tums ska jag välja?

Exakt vilken 55-tums TV du ska köpa beror på flera faktorer men det viktigaste är vad du ska använda den till. Om du endast ska titta på vanliga tv program och någon serie då och då kommer en väldigt hög upplösning inte vara din största prioritet. Då kan du istället prioritera ett billigare pris och spara pengar till något annat kul. 

Om du däremot ska titta på film eller serier och vill ha något som verkligen levererar kvalitét är det en bra idé att kika in bäst i test modellerna för 55-tums tv-apparater. Då kommer du att få en bättre bild som känns lite mer som bio än hemma i soffan. För detta ändamål rekommenderar vi en 4K upplösning och gärna HDR. 

För gamers är uppdateringsfrekvens allt. Du kommer förmodligen inte ändå vilja spela på den högsta upplösningen eftersom det drar mycket på prestandan. En bäst i test 55-tums TV för spel ska gärna ha 120 Hz i uppdateringsfrekvens eller högre. Sedan ska en TV för spel även gärna ha tekniker som Freesync vilket tar bort tearing och annat  skärmen som kan förekomma vid snabba spel. 

Vad innebär upplösning?

Upplösning på en TV beskriver antalet pixlar (bildpunkter) som finns på skärmen. Desto fler pixlar skärmen har desto mer skärpa kommer bilden att ha. Så man vill helst ha en TV som har så hög upplösning som möjligt. Bland bäst i test modellerna för 55-tums TV hittar du mest 4K modeller. Dessa modeller har en otroligt bra skärpa och det duger för de flesta. Har du en större budget skulle du kunna snegla på en 8K TV men idag är dom fortfarande väldigt dyra.

Vad är HDR?

Om du har läst igenom ett par produktbeskrivningar har du förmodligen stött på ordet ”HDR”. Det står för High Dynamic Range och syftar på en teknik som ger en bredare och rikare färgskala och kontrast jämfört med standard-dynamic range (SDR) tekniken. Äldre teve-apparater har ofta SDR men nyare och dyrare modeller brukar ha HDR. Ska du du titta på film och vill ha högre bildkvalité ska du köpa en HDR-TV.

Sedan finns det flera typer av HDR, de två vanligaste är HDR 10 och Dolby vision, som kräver en speciell licens. Dolby Vision ger en förbättrad bild- och ljudkvalitet. Denna teknik använder en högre kontrast och färgskala samt mer precis ljusmätning. Dessa tekniker används för att förbättra bilden och ge en mer livfull och realistisk upplevelse. Det är en av de mest kraftfulla HDR-teknikerna som finns tillgängliga på marknaden idag. Många av världens ledande tv-tillverkare och streamingtjänster använder just dolby vision för att det ger så bra bild. 

HDR10 däremot är en öppen standard och används också av flera stora tillverkare. Den tekniken är enligt oss något sämre än Dolby vision men ger fortfarande en bra bild. Nästintill alla HDR TV-apparater har också stöd för HDR10. Skillnaden mellan vanlig HDR och HDR10 är att tian har lite bättre bild och kan visa klarare färger.

Vad är skillnaden på QLED, OLED och LCD?

Det är en stor skillnad mellan de tre teknikerna och dom har olika egenskaper som gör en del tekniker bättre på vissa saker. Man kan säga att det är en liten kamp mellan alla tekniker och vissa TV företag har varit med och tagit fram teknikerna. 

OLED

OLED står för Organic Light Emitting Diode och i denna teknik är varje pixel en liten ljuskälla som kan tändas och släckas. Pixlarna kan släckas  oberoende av andra pixlar, vilket ger en mer exakt kontroll över bilden och gör det möjligt att visa djupare svärta och högre kontrast. Dessutom är OLED-skärmar ofta tunnare och mer flexibla än traditionella LED/LCD-skärmar. OLED är alltså det bästa valet för dig som vill ha riktigt bra kontrast med bra svärta.

QLED

QLED står för Quantum Dot Light Emitting Diode och är en teknik för tv-skärmar som utvecklades av Samsung. Men idag använder även andra tillverkare liknande tekniker som ger snarlika resultat. QLED-skärmar använder en serie av så kallade ”kvantdots” som tillsammans ger en bredare färgskala och högre kontrast. Dessa kvantdots är otroligt små nanokristsaller som är belagda på skärmen och som lyser i en viss färg när de utsätts för ljus. QLED är det bästa valet för dig som vill ha dom bästa betraktningsvinklarna och ljusstyrka. 

LCD och LED

När LCD tekniken introducerades blev tv-apparaterna sådär ultratunna som alla modeller är idag. LCD visar bild genom flytande kristaller som styr mängden ljus som passerar genom skärmen. En bakgrundsbelysning skickar ljus genom skärmen, och dom flytande kristallerna styr hur mycket av detta ljus som når fram till skärmen. Ljuset som når fram till skärmen är det som sedan visas för tittaren.

LCD-tekniken är en av de mest vanliga teknikerna för tv-skärmar och är känd för sin låga strömförbrukning och kostnadseffektivitet. Nackdelen är att bildkvalitén inte är lika bra som varken QLED eller OLED. 

Hur vi gjorde testet

För att hitta bäst i test modellerna för 55-tums tv-apparater går vi igenom och undersöker alla apparater. Det viktigaste för oss är bildkvalitén eftersom det är för de flesta den viktigaste faktorn. Om inte bildkvalitén håller måttet sållas teven bort ur testet. Sedan är det viktigt att hålla koll på alla kringtekniker. En 4K TV behöver nödvändigtvis inte ha lika bra bild som en annan 4K TV.  

Sedan går vi över till de andra egenskaperna som också påverkar helheten. Oftast undersöker vi ljudet efter bilden. Ljudet måste vara bra eftersom det är en stor del av upplevelsen. Om inte teven har bra högtalare sållar vi bort den ur testet. Många teve apparater brukar sålla bort bra högtalare för att pressa ner priset och ha råd med en bra skärm. Dessa modeller försöker vi hitta och sålla bort. 

Därefter kollar vi på extra funktioner som appar, unika tekniker och HDR. Här gäller det att undersöka teven grundligt för att inte missa viktiga funktioner som kan göra en teve bättre. Därför läser vi alltid manualer och dyker in oss i teven på nätet. Då vet vi vilka funktioner vi ska kolla undersöka. Om en TV har riktigt bra funktioner men lite sämre bild kan den fortfarande få en plats i listan för att funktionerna är så användbara. 

Sedan ska även priset stämma överrens med vad som erbjuds. Ingen vill betala dyrt för en modell som de hade kunnat köpa billigare. Så vi jämför alla apparaters pris för att hitta modellerna som vi tycker har ett schysst pris. 

Därefter läser vi alltid vad kunderna tycker om teven i fråga. Kundrecensioner är inte allt men vi tycker det är viktigt för att inte missa missnöjen som vissa kunder har. Då kan vi undersöka dessa fel och se om det kunderna säger stämmer. Vi tar alltid kundrecensionerna med en nypa salt men försöker läsa så många vi kan.

Läs mer: