stationär eller bärbar dator

Stationär eller bärbar dator: guide & jämförelse

Om du ska köpa en ny dator står du förmodligen i valet och kvalet mellan en stationär dator och en portabel bärbar dator. Valet kan vara svårt men allt hänger på vad du som användare söker i en dator.

Innehållsförteckning

Hur mycket reser du?

Är du en sådan som ständigt är på resande fot kommer en bärbar dator givetvis vara det bästa valet. Då kan du enkelt packa med datorn och använda den vart som helst. Denna möjlighet finns inte hos en stationär dator då den tar mer plats och kräver extern utrustning som datorskärm, tangentbord och mus. 

Om du däremot reser mycket men inte använder en dator under resorna kan en stationär dator vara ett bra val. Men allt hänger på hur mycket du kommer att använda datorn på resan. Men det är inte bara resor som spelar roll. Utan även om du vill variera datoranvändandet i ditt hem. Med en bärbar laptop kan du sitta i köket, vardagsrummet och ligga i sängen. Denna möjlighet finns inte hos stationära datorer. 

Prestanda eller portabilitet?

Rent generellt brukar stationära datorer ha mer prestanda än bärbara datorer. Men det skiljer sig givetvis från modell till modell. Men i regel får du mer prestanda i en stationär dator för en mindre peng jämfört med en bärbar dator. För att uppnå samma prestanda i en bärbar dator får man ofta lägga uppemot 5000 kronor extra om inte mer. 

Anledningen till detta är komponenterna som behöver vara otroligt små i en laptop. I en stationär dator kan tillverkarna göra fysiskt större komponenter vilket är billigare. Exempelvis lägger Apple flera miljoner för att lyckats tillverka små chip som ska kunna prestera lika bra som stationära datorer. Någon måste betala för denna utveckling och det blir konsumenterna. Så prioriterar du ett billigare pris är en stationär dator att föredra. 

Möjlighet att anpassa datorn

En laptop är lite som en engångsprodukt på ett sätt. Du kan inte lika lätt uppgradera den efter ett par års användning. En stationär dator däremot kan du byta komponenterna på efter ett par års användning. Alltså kan du teoretiskt sätt använda samma dator i 20 år så länge komponenterna byts ut då och då. 

Men alla har inte tid att läsa på om olika komponenter och lära sig bygga datorer. Så den funktionen fallerar lite för dom som bara vill ha något som lirar och inte har tid med komponent utbyte. Därav finns en stor marknad för begagnade laptops som inte presterar lika bra länge. 

Om du inte kommer att anpassa datorn och vet att du reser mycket är laptopen ett bättre val. Vill du däremot så småningom uppgradera datorn kommer den stationära datorn passa bra. Sedan kan man också anpassa en stationärs dator skärm, tangentbord och mus mycket enklare. Tröttnar du på din skärm och vill ha en bättre är detta en lätt åtgärd, men inte särskilt lätt på en laptop. 

Bygga egen dator

Om du vill bygga en egen dator är detta ganska lätt så länge du bygger en stationär. Du kan också bygga en egen laptop men det är mer pill och du måste börja med ett färdigt kit. Att bygga en egen laptop är väldigt begränsat och du har endast ett par komponenter som kommer att passa. 

Vad ska datorn användas till?

Är du en riktig gamer behöver du givetvis en riktig stationär dator med större komponenter som klarar dagens spel. Om du däremot endast jobbar på din dator är du inte i behov av ett stort grafikkort som endast kostar pengar. En stationär dator kan även passa bättre för jobb ur ett ergonomiskt syfte eftersom du inte behöver stirra ner i en skärm. 

Läs mer: