green screen test

Green screen: Test och köpguide

En green screen är den bästa bakgrunden för dig som vill spela in videos, samverka i möten och livestreama dina spel. Med en green screen kan du antingen ta bort bakgrund helt eller välja en bakgrund som passar ditt innehåll bättre. 

elgato green screen

Elgato Greenscreen

Perfekt för webbkamera

Bäst i test!
större green screen

Greenscreen 2x3 m

För filminspelning

För film
två färgad green screen

Plexgear Green Screen

Grön och blå

Bra pris
svive green screen

Svive Nebula Green Screen

Stabil duk

arozzi green

Arozzis duk

Prisvärd

väggmonterad green screen

Elgato Greenscreen MT

Väggmonterad duk

Streamplify duk

Streamplify

Perfekt för fotografering

grön duk

iiglo grön duk

Endast duk

1. Elgato Greenscreen

elgato green screen

Bästa green screen

Denna modell är perfekt för dig som ska använda den tillsammans med en webbkamera.

Elgato som har tillverkat streamdecken har en känsla för det här med streaming och video vilket talar gott för deras green screen. När vi testade denna modell levde den upp till förväntningarna och vi tycker det är det bästa valet för den seriöse. Elgato vet hur proffsen vill ha det och dom kan inte riktigt släppa en dålig streaming pryl då deras varumärke är så starkt i branschen. 

Perfekt i rummet

Storleken 148×180 cm är optimal för användning i rummet eller på kontoret. En mindre storlek än detta kommer helt enkelt att bli för litet och en för stor kommer ta onödigt mycket plats. Så det är ingen green screen för fotografering av flera personer. Men den passar perfekt för att en eller två personer ska synas i en webbkamera. Alltså är det en bra modell för dig som streamar på twitch och vill ha en professionell bild. 

Smidigt pop-up-stativ

Green screenen står på ett pop-up-stativ som håller duken rak och fin under inspelningarna. Den tar inte mycket plats då stativet är ganska tunt och egentligen behöver du aldrig städa bort duken då den stor mot väggen. Om du däremot vill montera ner duken är detta väldigt enkelt med pop-up-stativet. Därmed är det också ett bra val för dig som kanske inte streamar särskilt ofta eller är på resande fot. 

Som en green screen ska vara

Elgatos duk är tillverkad i 100 % Dacron-polyester vilket ger en bra och klar grön färg. Detta passar perfekt för dig som inte vill ha något fel i bilden när du tar bort bakgrunden. Duken är lite tjockare och kommer därmed inte att vikas eller bli dålig övertid. Detta är otroligt viktigt eftersom inga väck får synas för att få till den bästa kvalitén. 

2. Greenscreen 2x3 m

större green screen

Större modell för film

Denna green screen passar bäst för dig som vill spela in film som kräver lite mer utrymme.

Om du ska spela in film behöver du givetvis en större green screen där hela kroppen kan synas. Denna passar perfekt för att spela in liknande reportage som dom har på tv där reportern exempelvis visar vädret. Alltså är det en bra modell för sketcher och annan kul filminspelning. Den är även bra för produktfotografering då man vill ta bort bakrunden och byta den mot något annat än vitt. 

Kan förlängas med en till modell

Denna green screen går också att köpa utan stativet för en mindre peng. Då kan du förlänga duken och spela in fler saker. I duken som följer med får två personer plats i bild utan att man behöver stå och krama varandra. Den är något överdrivet stor för att använda med webbkamera men givetvis funkar det om du har ett större rum eller kontor. 

Säker förvaring

En duk i denna storleken behöver givetvis förvaras på korrekt sätt för att undvika vikningar. Du får med en praktiskt väska som du kan förvara väskan i vilket är perfekt om man åker mellan olika inspelningar. Använder man duken korrekt och förvarar den i väskan kommer den att hålla i flera år och inte vika sig i första taget. 

Ett stativ som håller

Eftersom denna green screen är delvis tillverkad för att stå på är stativet extra hållbart. Stativet består av två ordentliga ben där du har tre fötter på båda benen. Mellan benen går en stång som håller uppe duken. Denna konstruktion är väldigt stabil och kommer inte fallera i första taget, så länge du inte klänger eller drar i duken. 

3. Plexgear Tvåfärgad Green Screen

två färgad green screen

Både grön och blå duk

Perfekt för dig som föredrar gröna kläder och vill kunna använda dom vid inspelning. 

Många har hört talas om en green screen, men blue screen är förmodligen ett uttryck alla inte känner igen. Den använder en liknande teknik som den gröna duken gör men är istället blå. Den blåa duken kan vara ett bättre val i lite mörkare miljöer där kameran inte ser lika mycket. Alltså perfekt för streamern som sitter och är live på kvällen i en mörkare miljö. 

Stabilt stativ

Duken står på ett enklare men stabilt stativ som är enkelt att plocka undan. Stativet består av två ben så att inte duken ramlar medan du är live. Fästet är tillverkat i gedigen aluminium och stål vilket gör det till en hållbar konstruktion. Stativet tar inte upp särskilt mycket plats och går in mellan datorstolen och väggen. Just denna ovala design ser man många streamers använda och är en design vi rekommenderar. 

Dacron-tyg

Vi tycker att dacron-tyg är ett bra val för duken då det har många egenskaper som gör så att tyget håller länge. Dacron-tyg skrynklar sig inte särskilt lätt och kommer att vara ren och slät en lång tid framöver. En annan fördel med dacron-tyg är att det absorberar ljuset från studiolampor som ring lights. Nästintill alla streamers använder någon form av studiolampa och då är det viktigt att ljuset inte förstör green screenens effekt. 

4. Svive Nebula Green Screen

svive green screen

Perfekt för Twitch

Denna duk från Svive är ett bra val för dig som gillar att livestreama dina spel. 

Denna green screen från Svive är ett bra val för dig som gillar att sitta live på Twitch och streama ditt favoritspel. Svive är inriktade på gamingutrustning och vet vad som gäller för gamers. Därmed kan dom ha gaming i åtanke när dom utvecklade denna duk och göra den optimal för gamern. 

Bra ram

Duken står stabilt på ramen som du kan justera efter höjden som passar dig. Helt utvecklad är duken hela 148 cm bred och 180 cm hög vilket passar de flesta som ska synas i en webbkamera. Stativet tar inte mycket plats och får plats mellan gamingstolen och väggen bakom. Hela konstruktionen känns robust och ordentlig och därför tycker vi om denna duk extra mycket. 

Riktigt bra recesioner

Det är inte bara vi som verkar tycka att Svives duk är bland dom bättre. Recesionerna för denna duk är riktigt bra där en klar majoritet är positiva. De flesta har gillat denna duk då den är oerhört enkel att installera och hantera. Ingen vill köpa en duk som ska ta 1 timme att få upp och är omöjlig att justera. 

Smidig förvaring

Tack vare roll-up funktionen kan du enkelt rulla ner green screenen igen och förvara den i förvaringslådan. Därmed passar den perfekt för dig som streamar lite då och då. Den passar även riktigt bra för dig som ofta reser och behöver en smidig green screen på resan. 

5. Arozzi

arozzi green

Enkel och smidig duk

Denna duk från Arozzi är ett bra val för dig som inte vill lägga flera tusen på en bra green screen. 

Om du precis har dragit igång med streaming eller Youtube skapandet kanske man inte vill lägga flera tusen på utrustning som sedan inte kommer att användas. Då är denna green screen från Arozzi ett bra val då den kostar under 1000 kronor. Men samtidigt håller den bra kvalité och känns inte som en lågpris modell. 

Rullas ut

Duken står på ett stativ med en rulle som du enkelt kan dra ut för att veckla ut hela duken. Du kan själv välja vilken höjd duken ska ha och på så sätt hitta din höjd. När du är klar med duken kan du enkelt rulla ihop den och förvara den på en mindre yta.  Duken är 157 cm bred vilket passar för de flesta som vill sitta lagom långt borta från webbkameran.

Tyg som håller

Materialet är ett 100% Polyester 500D Canvas material med dubbel PU beläggning. Detta gör tyget mer slätt och rakt vilket gör att det inte viker sig. Det gröna har en bra färg och ger inga fel i redigeringen. 

6. Elgato Greenscreen MT

väggmonterad green screen

Väggmonterad duk

En prisvärd gamingskärm på 24 tum med hög uppdateringsfrekvens och låg responstid.

Det finns många fördelar med en väggmonterad green screen. Den största fördelen är att den fungerar som en rullgardin där den endast syns när du ska använda den. När du vill börja spela in kan du enkelt dra ner duken, för att sedan dra upp den då du är klar. Detta är den perfekta lösningen för hemmet då alla kanske inte vill ha en stor grön duk i sovrummet. 

Bra storlek

Har du ett mindre hörn med inte så mycket plats kan denna duk bli något för stor då den är 200×180 cm stor. Om du däremot en fri vägg som ör minst 2 meter bred kommer duken att fungera galant. Med en bredd på 180 cm kan flera personer få plats innanför duken vilket kan vara användbart om ni är flera på streamen. 

Smart montering

Duken kan fästas både på väggen men även i taket för en mer diskret design. Vi tycker taket är det överlägset bästa om du ska ha duken i rummet eftersom det kommer vara det snyggaste. Nackdelen med en väggmontering är att installationen är lite knepigare. Sedan när du inte ska ha duken längre måste du spackla för att återställa väggen. 

En bra duk

Elgato vet värdet av saker som håller och därför kostar denna green screen lite mer. Det ger dig däremot en duk som faktiskt håller och kommer inte skrynkla sig i första taget.  Duken har premum fibrer från Dacron som vi tycker är ett väldigt bra materialval för en green screen. 

7. Streamplify Green Screen

Streamplify duk

Bra för fotografering

Denna green screen från Streamplify är en bra duk för fotografering och streaming.

Behöver du en duk som är enkel och bara funka rekommenderar vi att kika in denna modell. Streamplifys green screen är väldigt användarvänlig och kan sättas upp på endast 30 sekunder. Duken förvaras i en smidig förvaringsväska och kan vecklas ut snabbt när det är dags för fotografering, vlogg eller stream. 

Bra konstruktion

Anledningen till att vi gillar denna för fotografering beror hjulen som gör så att man enkelt kan flytta denna green screen. När du har hittat rätt plats kan du enkelt låsa hjulen så inte duken glider iväg. Detta är perfekt om du spelar in vissa scener med webbkameran vid datorn och sedan produkter i något annat rum där utrymmet är friare. 

Hydraulisk lyft

För smidigare justering har denna duk en hydraulisk lyft som gör det enklare att höja och sänka duken. Liftens livscykel ligger på 30 000 gånger så det är inget som pajar inom närmsta tid. 

Tjockare oxford tyg

För bästa kvalité är denna green screen tillverkad i ett tjockare Oxford premiumtyg som kommer att hålla länge. Tyget är vattenavvisande och skrynkelhärdigt vilket gör att den klarar att hanteras utan att du riskerar att skada duken. 

8. iiglo Green Screen ChromaKey

grön duk

Billigt alternativ

Alla är inte i behov av ett stort stativ och då är det perfekt att endast köpa en grön duk. 

Har du inget behov av ett stort stativ? Eller kanske du vill tillverka ditt egna stativ och kunna använda green screenen var som helst? Då är det bästa att bara köpa en större tyg bit som är grön. Denna gröna färg skiljer sig lite från vanligt tyg då den är anpassad för att funka för chromakey. 

Större modell

Duken är hela 1,8 meter x 2,8 meter vilket passar perfekt för filminspelning där man behöver lite större utrymme. Sett till hur stor yta man kan använda är denna green screen väldigt billig och mycket prisvärd. 

Hur funkar en green screen?

En green screen, också känd som en chroma key, är en teknik som används i film och videoproduktion för att ersätta en grön bakgrund med en annan bild eller video. Det fungerar genom att filma skådespelaren framför en grön skärm, och sedan använder programvaror för att isolera den gröna bakgrunden och byta ut den med en annan bild eller video. Detta gör det möjligt att lägga till en virtuell miljö bakom skådespelaren, eller att ta bort en verklig bakgrund som inte passar in i scenen.

Det tekniska

För att ta bort barkunden kan man använda Adobe after effects, Powerdirector, iMovie eller annat redigeringsprogram som du gillar. Om du livestreamar på exempelvis Twitch kan du använda OBS för att ta bort bakgrunden. I de flesta redigeringsprogram kan man välja flera olika bakgrunder att ersätta med. Du kan även importera dina egna bilder eller videos och använda dom som bakgrund. För streamers rekommenderar vi att använda en webbkamera tillsammans med green screenen. 

Hur stor green screen ska jag ha?

Storleken på duken varier beroende på vad den ska användas till. Ska du livestreama kommer du inte behöva en stor duk eftersom endast din överkropp och ditt ansikte kommer att synas i bild. Då räcker det med en mindre modell som högst behöver vara 150×150 cm. Ska du däremot spela in film bör du kika på en större duk så att fler kan synas i kameran utan att man behöver trängas. Välj då gärna även en modell där du har möjlighet att förlänga greenscreenen. 

filminspelning

Vad är en bluescreen?

En del dukar har också en blå duk baktill och vissa är bara blåa. Detta fungerar bra om du vill ha på dig grönt eller ska fotografera en grön produkt. Det går inte att använda grönt i en green screen eftersom då kommer datorprogrammet inte visa det gröna. Sedan kan en bluescreen vara bättre för scener är ljuset inte är lika starkt. För filmning på dagen rekommenderar vi helt klart en green screen. Men vid skymning kan en blå duk vara till stor nytta.

Är det värt att köpa en green screen?

Om du är seriös med ditt filmskapande rekommenderar vi verkligen en green screen eftersom den fyller en stor funktion. Tittar man på dagens filmer använder många produktioner green screens för att skapa häftiga effekter. Ofta har människor på sig gröna dräkter och flyttar på föremål i filmen vilket skapar illusionen av att föremålen rör sig själva. Sedan kan greenscreenen användas för att visa skådespelaren på en annan plats. 

Tittar man på de stora kreatörerna som livnär sig på livestreaming ser man ofta en green screen. De brukar ta bort bakrunden helt så att man endast ser personen i webbkameran. Många föredrar detta eftersom då blir bilden för ansiktskameran mindre och tittarna kan se mer av spelet.

Så är du seriös med ditt skapande tycker vi att den green screen är värt det då den kan höja kvalitén på ditt innehåll. Sedan är en green screen inte särskilt dyrt och kostar oftast max 2000 kronor. Om du är osäker kan du alltid börja med en billigare vanlig duk och sedan röra dig upp till dom dyrare modellerna som har stativ.

Förvaring

Om inte green screenen alltid kommer att hänga på väggen vill du köpa en modell med bra förvaring. De flesta dukar kommer med en förvaringsväska som förvarar duken utan att den riskeras att skrynklas. En del modeller har även en förvaringslåda som duken kan dras utifrån. Detta är det bästa alternativet i hemmet då du drar ut hela duken på endast ett par sekunder. 

Ska använda din duk i hemmet rekommenderar vi en modell som kan fällas ihop så mycket som möjligt. Då kan du montera ner duken när du inte ska använda den. Om du ofta använder en green screen men vill inte att den ska vara synlig kan du köpa en vägg eller takmonterad modell. Då kan du enkelt dra ner tyget likt en gardin då det är dags för inspelning. En modell som har denna funktionen är Elgatos MT.

Något som är otroligt viktigt är att du förvarar duken korrekt, annars riskerar du att den blir skrynklig. Om duken blir skrynlig kommer kvalitén på ditt material blir avsevärt sämre. Har duken redan blivit skrynklig ska du sträcka ut den och använda någon form av ångverktyg som försiktigt värmer den. Då kan du lyckas med att räta ut allt korrekt. Är du duktig på redigering går det också att redigera bort rynkor och vikningar men då ska inget föremål synas i det området. 

Om du stryker din green screen är det viktigt att du gör detta på den lägsta möjliga värmen. Du kan även googla och undersöka om ditt material tål värme. Ska du stryka en green screen bör du alltså göra detta med försiktighet eftersom vissa material kan tappa sin färg om de utsätts för värme. Har du en mindre green screen kan du testa att hänga upp i den i duschen och ta en varm dusch. Då finns det en chans att fukten tar bort vecken som har bildats. 

Rätt material

Materialen skiljer sig och en del ger bättre resultat än andra. Olika former av polyester brukar ge ett bra resultat och kommer inte att vikas särskilt enkelt. Det finns flera olika typer av polyester men det green screens brukar ha är i regel väldigt bra. Alltså går det inte att ta vilket grönt tyg som helst för att lyckas med riktigt bra bildkvalité. 

Desto dyrare green screen du väljer desto mer avancerat kommer materialet vara. Egentligen allt hänger på materialvalet när det kommer till hur bra en green screen är. Sedan finns ett par andra faktorer som stativ, storlek och egenskaper. Men att materialet blir rätt är det allra viktigaste när du ska göra ett bra köp. 

Vi rekommenderar att undvika ömtåliga material som lätta tyger och papper. Detta kommer i längden att kosta mer än det smakar eftersom kvalitén för dessa material är så dålig. Så välj hellre en green screen som är lite dyrare med ett ordentligt material. 

Bomull kan vara bra då det ofta är billigt och brukar absorbera ljuset väldigt bra vilket är viktigt för bildkvalitén. Ett annat material som används ibland är nylontyg vilket kan ge ett bra resultat. Fördelen med nylon är att det kan stretchas och går inte sönder enkelt. 

Stativ, montering eller bara duk?

Vi tycker det bästa är ett stativ eftersom det erbjuder det stabilaste monteringen för duken. De flesta stativ står på ordentliga ben i aluminum. Detta gör att duken inte riskerar att ramla eller gå sönder under inspelningen. Men däremot är stativ det absolut dyraste alternativet. Större dukar kräver regel alltid stativ för bästa användning. 

En vägg eller tak montering är bra men då sitter duken alltid fast på väggen. Så du kan inte flytta runt duken hur du vill. Detta funkar för gamern som inte kommer att flytta på sin setup på ett tag. Nackdelen med väggmontering är att det kostar en del och lämnar hål i väggen. Däremot är det riktigt snyggt, särskilt då man kan dra upp green screenen likt en gardin.

Vissa väljer att köpa endast tyger vilket ofta är betydligt billigare. Detta funkar bäst om du ska använda tyget på flera olika platser och behöver något som är lätt att ta med och anpassa. Då kan du använda tyget inomhus, utomhus och på platser där ett stativ inte får plats. Du kan även göra ditt egna stativ till duken väldigt enkelt. 

Hitta rätt belysning

För att få till en bra bild med en green screen gäller det att mecka lite med belysningen. De flesta vill inte att ljusa ska falla rakt på utan, med undantag om du har studiolampor. Med vanliga taklampor kan det vara svårt att reflektera bort ljuset eftersom skenet är så starkt. För bästa möjliga kvalité bör du därmed investera i ett par ordentliga studiolampor där ljuset är mer utspritt och inte förstör bildkvalitén. 

Inför filmskapandet rekommenderar vi att provfilma flera gånger och testa flera positioner och vinklar med lamporna. Då kan du säkerställa att eran setup är det bästa för era förutsättningar. Ska det filmas i en väldigt ljus miljö rekommenderar vi att välja en green screen som absorberar ljuset så mycket som möjligt. 

Vilken modell är bäst?

Vi utsåg Elgatos green screen till testvinnare eftersom den har ett bra material och är enkel att jobba med. Sedan är priset motiverat för hur mycket kvalité man får. Den är lagom stor och har ett polyester material som håller länge. Stativet på Elgatos modell är även väldigt stabilt och ramlar inte ihop vid första montering. 

Men sedan kanske en del tycker att Elgatos modell är något för litet och då rekommenderar vi istället 2×3 meter modellen. Det tyget är det bästa valet för er som ska spela in riktig film och inte sitta framför en webbkamera. Med denna modell får du mycket tyg får pengarna och kommer förmodligen inte behöva uppgradera den på ett tag. 

Men sedan behöver detta inte vara den bästa modellen för dig om du har särskilda krav. Du kanske hellre föredrar en mindre och billigare modell som är mer prisvärd. Eller en modell du kan montera i väggen eller i taket för en mer diskret design. Så allt kommer ner till vad du själv söker hos en green screen. 

Hur vi gjorde testet

I detta test har vi listat våra favoritmodeller som kommer att ge dig dom bästa förutsättningarna för att lyckas med ditt digitala skapande. Vi har undersökt alla modeller och gått igenom dom grundligt för att hitta både fördelar och nackdelar. Vi väger alla fördelar och nackdelar mot varandra och hittar modellerna som är bäst. 

Under undersökningens gång jämför vi dom olika tygerna för att hitta den modellen vi anser vara bäst. Tyget är det viktigaste för det är det som avgör hur bra kvalité det kommer att bli på slutresultatet. Efter vi har undersökt tyget kollar vi om modellen har några andra egenskaper som kan höja betyget. Det kan vara allt från en smidig montering till ett väldigt bra och stabilt stativ.

Jämför

Sedan jämför vi alla modellers pris för att hitta den som erbjuder bäst kvalité för minst pengar. Alltså behöver inte den dyraste och största modellen per automatik vinna testet. En billigare modell som är lite sämre kan vinna testet men det är för att den erbjuder bäst kvalité för pengarna.

Green screens är dyra grejer och därför prioriterar vi pris och funktionalitet före toppmodellerna. Filmskaparna använder riktigt dyra grejer och egentligen kan man spendera hur mycket som helst på en green screen. 

Recensioner

Det sista vi gör är att grotta ner oss i så mycket recensioner vi bara kan. Då kan vi hitta fel som vi missade under vårat test. Detta händer inte ofta men ibland kan omdömen vara till stor hjälp för att hitta dolda fel. Vi tar alltid recensionerna med en nypa salt och undersöker om dom verkligen stämmer.

Vi tar även del av vad andra testare säger för att se om dom delar samma bild som oss. Gör dom inte det undersöker vi vidare på varför det är så. Men bara för att en green screen fått en dålig recension hos en annan testare betyder det inte att den kommer få det hos oss. 

Vi hoppas att ni har hittat en green screen som kommer att öka kvalitén på ert digitala innehåll och förhoppningsvis göra er till en bättre kreatör!

Läs mer: