bildskärm paneltyper

TN, IPS, VA eller OLED? Vi går igenom paneltyper

Vill du köpa en bra gamingskärm som passar dina önskemål och krav? Då bör du läsa på om dom olika paneltyperna och vilka egenskaper dom har. Olika paneler ger olika bilder och det ena kan passa dig bättre än det andra. 

Paneltyper:

TN-Panel

TN står för Twisted Nematic  och är av de vanligaste paneltypen för datorskärmar. De är relativt billiga att tillverka och erbjuder snabb responstid vilket lämpar sig perfekt för gaming. Nackdelen med TN-paneler är att de vanligtvis har sämre färgåtergivning och betraktningsvinklar jämfört med andra paneltyper.

Alltså kanske det inte är den bästa skärmen för dig som redigerar bilder och videos. Det kanske inte heller är den bästa panelen för dig som spelar för upplevelsen skull och vill ha den högsta möjliga grafiken. 

IPS-Panel

IPS betyder In-Plane Switching och dessa paneler erbjuder utmärkt färgåtergivning och breda betraktningsvinklar, vilket gör dem idealiska för professionellt arbete och bildredigering. De har vanligtvis också högre kontrastförhållanden än TN-paneler. Dessa skärmar funkar även för gaming men kan i vissa fall ha en högre responstid. För snabba spel där reaktioner är viktigt kommer inte en långsam IPS-panel lämpa sig bra. 

Hittar du däremot en IPS-panel med hög responstid kommer denna gamingskärm erbjuda en bra mix mellan prestanda och grafik. 

VA-Panel

VA är förkortningen för vertical Alignmen och dessa paneler erbjuder höga kontrastförhållanden och djupa svarta nivåer, vilket gör dem idealiska för att titta på filmer och spela spel med mycket mörka scener. De har vanligtvis också bättre betraktningsvinklar än TN-paneler. Så bryr du dig mycket om spelets grafik och vilken upplevelse det erbjuder kan VA vara ett bra val. 

Nackdelen med VA-paneler är att de kan ha längre responstid och mindre bra färgåtergivning jämfört med IPS-paneler. Panelen togs fram för att kombinera det bästa från IPS och det bästa från TN panelen. 

OLED

OLED är förkortingen för det långa ordet ”Organic Light Emitting Diode” och erbjuder utmärkt färgåtergivning och kontrastförhållanden. OLED erbjuder även breda betraktningsvinklar och används ofta för TV-apparater. De har också möjlighet att ha mycket tunna skärmkanter vilket kan vara riktigt snyggt i en gamingsetup.

Nackdelen med OLED-paneler är att de vanligtvis är mycket dyrare än andra paneltyper och kan ha risk för inbränning. Om du inte vill att skärmen ska brännas är det viktigt att inte ha kvar samma bild allt för länge på skärmen. 

Paneltypen är inte allt

Även om paneltypen har en stor påverkan på bildkvalitén finns det flera faktorer som påverkar bildens kvalité. Så snöa inte på dig allt för mycket på paneltyper om du inte är ute efter något särskilt. Du bör även kontrollera skärmens responstid, storlek, upplösning och uppdateringsfrekvens. 

Bästa laptop under 5000
Köpguider

Bästa laptop under 5000 kr

Letar du efter den bästa laptopen under 5000 kronor? Här nedan listar vi fyra stycken modeller av budgetdatorer som är perfekta till studier, enklare kontorsjobb,

Läs mer»
bästa sällskapsspel
Tips & guider

Roligaste sällskapsspelen 2023

Vi får inte glömma tiden innan internet, då sällskapsspel var det vi idag kallar gaming. I denna guide kommer vi att täcka dom roligaste sällskapsspelen

Läs mer»