pc eller mac

Valet mellan en PC och en Mac

Dags att köpa en ny dator? Då behöver du göra ett val mellan en PC och en Mac dator. Detta är ett val som många kan tycka är väldigt svårt och vi kommer att gå igenom båda datorerna så att du kan göra ett bra val.

Fördelar med en PC

En PC eller ”personal computer” som det heter på engelska är en dator som ofta körs på Windows operativsystem. Detta operativsystemet är det bästa valet för dig som vill ha en bra gamingdator. Windows operativsystem är bättre för gaming då det finns flest spel till detta operativsystem. Nästintill alla gamingdatorer byggs med Windows operativsystem och det är inte av en slump. 

En Windows dator är betydligt enklare att uppgradera jämfört med en Mac då tillverkarna gjort det väldigt enkelt att öppna datorn. Sedan är inte stationära windows datorer byggda så små som möjligt. Fokus ligger istället på att få ett bra luftflöde och bra prestanda. Alltså kan du lättare byta till ett större grafikkort, en bättre processor eller mer lagring. 

Sedan kan en PC i många fall vara billigare än en Mac. När det kommer till Mac datorer betalar man i många fall för självaste designen och användarupplevelsen som mycket fokus läggs på. En Windows dator kanske inte alltid är lika effektiv och enkel att använda men däremot billigare i inköp så att du har råd med fler spel och komponenter. 

Nackdelar med en PC

En windows dator har inte alla program som endast erbjuds för Mac datorer. Om du endast ska spela på datorn kommer inte detta göra något men vill du redigera videos eller skapa musik kan detta vara viktigt. 

Sedan är inte alltid Windows datorer lika säkra som Mac datorer. Windows är mer öppet och därför är det i vissa fall mer mottagligt mot virus. Men med ett bra virusskydd och försiktighet är detta inget problem. En Windows dator kommer inte heller integrera med en Iphone som Mac datorerna gör. 

Fördelar med en Mac dator

Mac producerar bland marknadens bästa datorer och har en del modeller som verkligen sticker ut. Deras datorer är väldigt enkla att använda och är estetiskt tilltalande vilket kan vara viktigt för många. Alla Mac laptops är även väldigt tunna vilket är perfekt om du ofta är på resande fot och behöver en högst portabel och smidig dator. 

Mycket prestanda trycks in i en Mac dator och därför kan dom vara så små. Apples chip blir bara bättre och bättre men priset verkar inte riktigt stanna någonstans. Deras komponenter passar däremot inte bra för gaming då grafiken är integrerat i grafikkortet. Denna grafik håller inte för gaming utan ett riktigt dedikerat kort för grafik behövs. 

Sedan har Mac mycket program som endast erbjuds på Mac som exempelvis Imovie och Logic Pro. Om dessa program är viktiga för dig kommer Mac vara det bästa valet. Om du har en Iphone kan en Mac även vara ett bra val då telefonen integreras med datorn och du kan smsa direkt från datorn. 

Nackdelar med Mac

Vill du ha en Mac dator kommer du att betala mer för samma prestanda en PC kan erbjuda. Sedan har dom inte ett stort grafikkort som man har mycket nytta av i spelen. Alltså är det ingen speldator som kan pusha upp upplösningen i spelen. En gamer har inte så mycket att göra med en Mac dator då den bättre passar för arbete och studier.