rengöra datorn

Hur du rengör datorn

Att damm och andra orenheter fastnar i datorn är inte helt ovanligt efter ett par månaders användande. I denna guide kommer vi att gå igenom hur du rengör en dator på korrekt sätt. Att rengöra datorn är ett smart sätt att förlänga livslängden på din dator. När du rengör din dator får du bort damm och annat smuts som kan göra så att datorn inte kyls korrekt. 

När komponenter körs kyligare mår dom bättre och på så sätt får du en dator som håller längre. Att rengöra datorn är en simpel åtgärd och något fler borde ta sig tid att göra. Vi rekommenderar att du rengör datorn i alla fall en gång i halvåret, men det beror även på i vilket miljö datorn står i. 

Rengöra dator:

Rengöra dator med tryckluft

Att rengöra sin dator med tryckluft är det mest effektiva sättet att få bort smuts och damm. Genom att först stänga av din dator och ta bort en sida av chassit kan du försiktigt blåsa bort orenheter med hjälp av tryckluft. För att få fläktarna att vara stilla när du rengör kan du använda en liten pinne att hålla fast fläkten med. 

Tänk på att blåsa med små tryck tills allt damm är borta. Blåser du med för stora tryck kan kondens även sprutas ut vilket inte är något vi vill ha på komponenterna. Tryckluften kan även användas för att rengöra tangentbordet eftersom väldigt mycket smuts fastnar mellan tangenterna.

Att dammsuga din dator kan vara väldigt riskabelt. Ska du göra detta måste du vara noga med att inte nudda komponenterna och endast dammsuga på utsidan av fläktarna med lite avstånd från andra komponenter. Kommer du i närheten av komponenter kan det vara smart att jorda dig själv eller köpa ett EDS-armband som du har på dig. 

Hur du rengör en laptop

Att rengöra en laptop är lite svårare och det är inte alls lika enkelt som att rengöra en stationär dator. När du rengör en laptop ska du inte öppna datorn för att komma åt komponenterna. Vi rekommenderar istället att lite lätt dammsuga på håll kring fläktar och torka av datorn lite då och då. Oftast behöver inte en laptop rengöras så ofta eftersom komponenterna sitter så tight ihop. 

Rengöra din skärm

När du rengör en datorskärm ska du absolut inte använda några kemikalier eller någon form av fönsterputs. För att få bort damm använder du en mikrofiberduk som du drar över skärmen i cirkulära rörelser. Är det en grövre fläck du behöver få bort kan du fukta mikrofiberduken lite och testa gnugga försiktigt. 

Att rengöra tangentbord och mus

Ett tangentbord görs lättast rent med tryckluft som du använder mellan tangenterna. Sedan kan du använda isopropanol på både mus och tangentbord för att få bort smutsen ordentligt. Isopropanol är en alkohol vilket innebär att smutsen försvinner fort. Anledningen till att du ska använda isopropanol och inte någon annan alkohol beror på att isopropanol dunstar fort vilket är viktigt för att skydda alla elektroniska delar. 

Hur du rengör datorn mer sällan

För att förebygga smuts och damm gäller det att datorn står i en schysst miljö. Har du datorn i ditt rum gäller det att dammsuga ofta så att inte dammet får chansen att ta sig in i datorn och till din gamingutrustning. Vi rekommenderar även att inte ha datorn rätt på golvet eftersom datorn blir snabbare smutsig. Ha hellre din dator på skrivbordet eller i något slags fäste under skrivbordet som vissa bord har. 

Rengöra datorns filer

När man rengör datorns filer tar man inte bort fysiskt smuts men däremot digitalt sådant. Att inte ladda ner massor med saker som man har dålig info om är en bra början för att hålla din dator mer ren. Att avinstallera  program du inte använder och frigöra diskutrymme gör din dator renare och kan även bli snabbare. 

Kör din dator windows kan du rengöra datorn enkelt genom att söka på diskrensning och köra igång processen. I denna rengöring så går Windows igenom dina filer och tar bort onödiga filer som du inte behöver. Att uppdatera alla drivrutiner är även ett smart sätt att hålla din dator renare på. 

Har du samlat på filer under flera års tid kan det kanske vara dags för en fabriksåterställning för din dator. Ska du göra detta är det viktigt att du sparar alla filer på en USB eller online för att inte bli av med alla filer du vill behålla. Att fabriks återställa en gammal dator är en enkel åtgärd man kan ta för att snabba upp datorn. 

bästa vr-headset
Köpguider

Bästa VR-Headset 2023

Att leva sig in i spelet med det bästa VR-Headset gör att spelandet blir både roligare och mer verklighetstroget. Med ett VR-Headset kan du vara

Läs mer»