Snabba upp dator

Snabba upp datorn

Att snabba upp datorn är faktiskt väldigt enkelt och något som fler med äldre datorer borde göra. Upplever du att din dator har blivit segare de senaste tiden finns det flera orsaker till problemet och flera sätt att lösa problemet på. 

I denna guide kommer vi att gå igenom flera metoder du kan använda för att snabba upp din dator. Vi kommer att först lista dom vanligaste åtgärderna så att du så snabbt och smidigt som möjligt kan snabba upp din dator.

Snabba upp dator:

1. Rensa filerna och frigöra utrymme

Att frigöra utrymme på sin dator är en enkel åtgärd och snabbar upp din dator eftersom Windows får mer område att arbeta på. Windows har en egen funktion som heter diskrensning där du kan starta en genomsökning och välja vilka filer du vill ta bort. 

Genom att ta bort program och filer du inte använder har du mindre aktiva program som körs på datorn vilket leder till att datorn blir snabbare. Eftersom alla tillverkare vill att sina program alltid körs så har dom ofta en autostart. Det innebär att när du startar datorn autostarter flera olika program. Desto fler program du har igång desto segare kommer din dator att bli. Men det är faktiskt ganska enkelt att stänga av autostart av programmen du inte behöver använda. 

Genom att trycka Ctrl + Skift + Esc får du upp något som kallas för Aktivitetshanteraren. Här i byter du flik till autostart där du kan se alla program som startas automatiskt i och med att du startar din dator. Här rekommenderar vi att du inaktiverar autostart för programmen som du inte använder på en daglig basis.

2. Kör en virusskanning

Att virus och andra skadliga filer letar sig in i datorn efter ett par månaders användning är inte helt ovanligt. Genom att köra en virusskanning och få bort dessa filer kan du både frigöra mer utrymme och ta bort skadliga filer som gör din dator segare. Här rekommenderar vi att antingen använda ett inbyggt virusskydd som du har i datorn eller något från exempelvis F-secure Safe Antivirus.

Får du inte bukt på problemet med en virusskanning och rensning kan det vara dags att fabriksåterställa hela datorn och ladda ner Windows på nytt. Det här är sista steget du bör ta om du inte får bort viruset med något annat medel. 

3. Uppdatera operativsystemet och drivrutiner

Får du notiser om att Windows måste uppdateras? Då kanske det är dags att börja göra detta. När du uppdaterar Windows blir datorn mer effektivare eftersom det är oftast självaste syftet med en uppdatering av Windows. Att testa köra en uppgradering kan vara värt för att se om datorn blir snabbare. 

Att uppdatera sina drivrutiner kan vara en åtgärd som är bra för att snabba upp datorn. Oftast fixar Windows detta själv med Windows update. Med det finns drivrutiner att uppdatera själv som exempelvis Nvidia drivrutiner där grafikkortet får sig en liten skönhetsbehandling. 

Att stänga av sin dator då och då kan även vara smart. Man låter sin dator in princip vila och i längden brukar prestandan hålla sig bättre. Du kanske har sett texten ”uppdatera och stäng av” när du ska stänga av din dator. Det här ämnet har lite delade meningar där vissa menar att den alltid ska stå på och vissa menar att den alltid ska stängas av. Men rent generellt skadar det inte att stänga av sin dator då och då. 

4. Optimera hårddisken

Har du en dator som körs på Windows kan du optimera eller Defragmentera din hårddisk. Genom att göra detta kan din dator både ladda snabbare och starta snabbare. För att göra detta söker du ”defrag” i sökrutan i Windows och väljer sedan vilken hårddisk du vill optimera. Vad detta gör exakt är att det omorganiserar dina filer och på så sätt får du en hårddisk som blir snabbare. 

5.Fabriksåterställ datorn

Att helt blåsa rent datorn kan vara en bra sista utväg för att snabba upp datorn. Det är viktigt att du sparar alla dina filer och bilder på ett annat ställa om du ska göra detta, eftersom allt innehåll på datorn kommer att raderas. Detta är det vi upplever fungerar bäst när man ska väcka liv i en äldre dator som har flera år gamla filer lagrade. I Windows 11 hittar du fabriksåterställning i inställningar, i fliken system. Du kan även testa söka på ”återställ” i Windows sökrutan. 

6. Köp en SSD

Har du testat allt ovan och inte fått en snabbare dator kan det vara komponenterna det är fel på. Har du en dator med endast en traditionell hårddisk kan en SSD vara till bra hjälp. En SSD har inga rörliga delar som en hårddisk och skickar filer som datorn frågar efter mycket snabbare. Allt blir snabbare med en SSD, från att starta datorn till att använda datorn. En SSD är ganska billig och vi rekommenderar att du köper en SSD som är antingen 256 GB eller större. En SSD vi rekommenderar är Kingston A400 som är på 480 GB och kostar ett par hundra. 

7. Uppgradera andra komponenter

Det är inte bara lagringen som kan göra din dator seg. Det kan även vara processorn eller RAM minnet. Har du en äldre dator eller en dator som behöver uppgraderas gäller det att undersöka vilken komponenten som är i mest behov av en uppgradering. Har du exempelvis ett väldigt litet Ram minne kan en uppgradering till 8 eller 16 GB vara prioritet.

Har du en gammal och svag processor kanske det är dags att kolla på vad Intel har att erbjuda. Har du en stark processor men ett urgammalt grafikkort är det där pengarna ska läggas. Det gäller helt enkelt att avgöra vad som drar ner ditt system och prioritera pengarna rätt. Är alla komponenter gamla kanske du får göra det som vi rekommenderar som sista åtgärd för att snabba upp datorn. 

8. Köpa en ny dator

Att köpa en ny dator kanske inte riktigt är att snabba upp datorn men det är för många den sista åtgärden som funkar. Har du en för gammal dator får du helt enkelt uppgradera till nya komponenter eller köpa en helt ny dator. Många väljer att köpa en helt ny dator istället för att byta ut gamla komponenter eftersom man får en ny garantitid och även en dator som är mer up to date med operativsystem, nya tekniker och komponenter. Ska du köpa en ny dator rekommenderar vi dig att läsa vår artikel om datorer där vi recenserar och listar olika standard datorer. 

bästa vr-headset
Köpguider

Bästa VR-Headset 2023

Att leva sig in i spelet med det bästa VR-Headset gör att spelandet blir både roligare och mer verklighetstroget. Med ett VR-Headset kan du vara

Läs mer»
rengöra musmatta
Tips & guider

Rengöra och tvätta musmatta

Att använda en smutsig musmatta är inte alltid så trevligt och kan påverka hur musen glider på musmattan. Att tvätta en musmatta är väldigt enkelt

Läs mer»
rengöra datorn
Tips & guider

Hur du rengör datorn

Att damm och andra orenheter fastnar i datorn är inte helt ovanligt efter ett par månaders användande. I denna guide kommer vi att gå igenom

Läs mer»