recesion koss

Koss Porta Pro – recension av de klassiska lurarna

Koss Porta Pro är ett par intressanta hörlurar med sladd som sticker ut med sin retro design och låga pris. Idag går lurarna att köpa för runt 300-400 kronor i grundutförande men det finns även mer avancerade modeller med bluetooth som kostar uppemot tusenlappen. I denna recension kommer vi att fokusera på den trådbundna modellen. 

Mycket ljud för pengarna

Det är här Koss Porta Pro verkligen sticker ut med sitt grymma ljud med jämna frekvenser. Däremot finns ingen djup bas eller en tydlig klarhet som dyrare hörlurar kan erbjuda. Men samtidigt kan man inte jämföra ett par lurar för ett par hundra med toppmodellerna. 

Något som drar ner ljudkvalitén är on-ear designen vilket gör att du hör allting på utsidan. Alltså har du verkligen noll brusreducering och kan in princip föra ett samtal samtidigt som du lyssnar på musik. Hemma i soffan funkar detta bra men det är verkligen inte optimalt i kollektivtrafiken. 

Kvalité

Något vi har blivit väldigt förvånande över är hur bra kvalitén är på en så tunn och enkel design. Vid första anblick känns det som att lurarna kommer att gå sönder inom ett par månader. Men faktum är att dom håller väldigt bra, särskilt om man tar hand om dom. 

Det första som brukar vika är faktiskt kuddarna som är en slitage del. Kuddarna är billiga att ersätta så det är ingen big deal. Sedan är sladden något tunn så har man djur hemma som gillar att bita på allt ska man vara lite försiktig. 

Koss har en riktig bra begränsad livstidgaranti som du kan använda för att få lurarna lagade eller få ett helt par nya. Denna garanti kan däremot vara rätt begränsad och kommer inte hjälpa dig om du själv tagit sönder lurarna. Använder man den lilla väskan som följer med lurarna kan man förvara dom säkert och förhoppningsvis njuta av dom i flera år. Utan förvaringsväskan vid transport kan lurarna bli ganska utsatta i väskan då konstruktionen är så enkel. 

Konstruktionen

Det är designen som gör dessa on-ear hörlurar att verkligen sticka ut. Designen har varit densamma sedan 80-talet då marknaden såg den första modellen av Koss Porta Pro. Idag tycker vi att designen håller riktigt bra även om de flesta tycker att den är väldig retro. 

När det kommer till passform är dom sådär och det beror på on-ear passformen. Over-ear är helt klart mer bekvämt men samtidigt ofta dyrare. Det som däremot talar gott för Koss Porta Pros passform är att dom inte sitter särskilt hårt på huvudet, som andra on-ear lurar kan göra. 

Efter att ha använt lurarna i ett par timmar kan dom faktiskt bli ganska obekväma. Detta har Koss tänkt på och valt att utveckla ett spänningssystem är du kan dra bak en spärr för att få en mjukare passform. Denna funktion funkar faktiskt bra och gör en stor skillnad. 

Sammanfattning

Så Koss Porta Pro är ett par lågpris lurar som tros sitt låga pris erbjuder mycket ljud för pengarna. Vi tycker att dom är köpvärda om du just nu inte har ett par bättre lurar. Jämfört med billigare in-ear lurar som följer med mobiler exempelvis är Porta Pro mycket bättre och väldigt prisvärda. Vill du köpa Pro modellen har Kjell ett bra pris på den modellen. 

Om du däremot söker riktigt bra ljud och verkligen älskar musik hade vi tittat på ett par dyrare lurar. Koss har bra ljud men passformen är inte riktigt perfekt och därför kommer dom bli ganska obekväma efter ett par timmar. Så har du en större budget hade vi definitivt kikat på någon modell över 1000 kronor eller mer. 

Läs mer: